Kezdd az évet pénztárcabarát fogásokkal: 10 szerény, de finom étel a család örömére
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az év első hónapja a megfontolásról szól, ilyenkor a legtöbb háztartás megfogja a pénzt, spórol, amin lehet.
Az ünnepi nagy lakomák után jólesik a gyomornak egy kis pihenés. Aki teheti, részt vesz a veganuárban, míg mások inkább olcsó, hagyományos receptekből igyekeznek megszervezni a családi menüt.
Háztartást vezetni nem könnyű, és a spórolás sem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Ha a kamrádban vannak alapélelmiszerek, sokkal könnyebb a dolgod, és persze a maradékokkal is érdemes valamit kezdeni, ha megfognád a pénzt.
Az alábbi receptválogatásban a hagyományos, magyaros ízek kedvelőinek kedvezünk, mutatunk néhány szerény, olcsónak mondható ételt, melyek finomak és laktatóak is. A szerény levesek mellé valamilyen egyszerű fánk vagy palacsinta is kerülhet, így biztos, hogy senki nem marad éhes.
Tejfölös zöldborsópörkölt
Hús nélkül is lehet jó pörköltet készíteni, erre remek példa a zöldborsóval készült változat. Az ízletes, szaftos fogás majoránnával fűszerezve készül, utolsó mozzanatként pedig tejföl is kerül rá. A borsópörkölt nokedlivel kínálva az igazi, de rizzsel vagy bármilyen más tésztával is egybeforgathatod. Az egyszerű fogás frissen, melegen készítve a legfinomabb, ezért érdemes belőle annyit készíteni, amennyi el is fogy az étkezésnél.
Tojáspörkölt
Még egy ellenállhatatlan pörkölt a listán, mely hús nélkül készül. A szaftos tojáspörköltet nokedlivel vagy főzelékfeltétként is kínálhatod. Hogy igazán finom legyen, apróra kockázott paprika és paradicsom kerül a hagymára. Ha pedig lapul egy kis szalonna a hűtőben, azt is tedd a pörkölt alá, így lesz csak igazán ízletes.
Rántott csirkemáj
A rántott finomságokat mindenki szereti, még a megosztó belsőség, a csirkemáj is jobban esik aranybarna bundában sütve. Hogy igazán ízletes és puha legyen a máj, érdemes fokhagymás tejbe áztatva pihentetni akár egy éjszakát. Panírozásnál a hagyományos morzsa is jó választás, de sokkal ropogósabb a bunda, ha pankót használsz.
Tejfölös sárgaborsó-krémleves
A hűvösebb napokon mindig jólesik a leves, főleg, ha krémlevesről van szó. A tejföltől selymes sárgaborsó-krémleves egyszerű, szerény, melengető étek, melyben a fokhagyma markáns zamata érezteti magát. Ha nem szereted a fokhagymát, akkor majoránnával vagy szerecsendióval fűszerezve próbáld ki. A leves mellé fánk, kifli vagy palacsinta is készülhet.
Kefires fánkgolyó
Az ünnepek során biztos sok család asztalán voltak finomabbnál finomabb sütemények, az édesszájúak azonban mindig örülnek a nassolnivalóknak. Nekik remek választás a kefires fánkgolyó, mely szinte magától fordul át az olajban. A puha pampuska egyszerűen, porcukorral meghintve is mennyei, de lekvár is kínálható mellé.
Görcsleves
A fura nevű leves régi kincs, melyet a nagymamák a régi időkben gyakran készítettek. A leves különlegessége a csavart tészta, melyről a nevét kapta, és amelybe dinsztelt, fűszerpaprikás hagyma kerül. Természetesen zöldségeknek is jut hely a levesben, hogy milyen kerül bele, az rád van bízva. Hogy véletlenül se maradjon valaki éhes, rizsfánk vagy egy egyszerű kevert süti is készülhet a leves mellé.
Mamaféle tojásleves
A tojásleves is egy megunhatatlan retró étel, amely spórolós napokon elfér a heti menüben. A leves fűszerezésével megéri kísérletezni, jól áll neki a savanykásabb zamat, de pikánsan is kipróbálhatod. A tojást is többféleképpen teheted bele, akár merőkanállal is a levesbe engedheted, de simán is belecsurgathatod. A leves mellé leveles tésztába csomagolt virslit is összedobhatsz.
Gombával töltött zsemle
A mutatós harapnivaló maradék pékáruból is készülhet. A zsemle tejszínes, fűszeres gombával és sajttal töltve készül. Laktató és finom, egyszerűen összedobható. A töltött zsemle vacsorára is remek választás, forró teával kínálva pompás étel, mely a válogatós gyerekek ízlését is elnyeri.
Krumplis tészta felturbózva
A régi kedvenc gránátos kocka néven is ismert. A laktató finomság házi tésztával az igazi, de ha nincs kedved gyúrni, boltival is tökéletes lesz. A klasszikus receptet megéri kicsit feldobni, akár pirult kolbászkarikákkal vagy baconnel, így sokkal ízletesebb és kiadósabb. Ha szeretnéd, kínálj mellé savanyúságot vagy uborkasalátát.
Tepsiben sült csirkeszárnyak
A csirkeszárny sütőbe tolva a legfinomabb. Egyszerű így készíteni, mégis változatosan lehet fűszerezni, és akár köret is kerülhet mellé. A tepsis lakoma kevés munkával készül, így akkor is jó ötlet összedobni, ha a főzési időn spórolnál. Az elkészült étel mellé jár a savanyúság és a ropogós kenyér is.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors