Mamaféle krumplis kifli: libazsírtól lesz porhanyós a tészta

krumpliskiflicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodás krumplis kifli maradék krumplipüréből is összehozható. A finomság tésztája omlós, érdemes dupla adagban gyártani.

A jó házi kiflinek nincsen párja, lehet édes vagy sós, a sikere vitathatatlan. Nekem a nagyiféle krumplis a kedvenc receptem, mely akár a megmaradt krumplipüréből is készülhet.

A krumplinak, vajnak, tejfölnek és persze a zsírnak köszönhetően hihetetlenül puha lesz a tészta állaga, még harmadnap is ugyanúgy élvezhető. A finomság strapabíró, jól bírja a csomagolást, ezért uzsonnára is bátran eheted, iskolába vagy munkahelyre viheted. A libazsír nem csak a tökéletes textúrában játszik fontos szerepet, pluszízt is ad a tésztának.

Mamaféle krumplis kifli

krumpliskiflict

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 30 dkg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg libazsír
  • 2 darab tojás
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 darab tojás a kenéshez

A tetejére:

  • szezám- vagy köménymag ízlés szerint
  • reszelt sajt ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit sós vízben főzzük puhára, majd melegen törjük simára vajjal és tejföllel. Tegyük félre, és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a kihűlt krumplit, zsírt, tojást, élesztőt, és gyúrjunk belőle tésztát. (Ha szükséges, még tejfölt adhatunk hozzá. A tészta akkor jó, ha kissé lágy.)

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát kelesszük.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk két cipóra.

A tésztacipókat ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki kör alakban. Ezután a tésztát vágjuk cikkelyekre, és tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal vagy reszelt sajttal.

A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük