Filléres szer a kamrából - Ezt tedd a mosogatógépbe tabletta helyett

mosogatoszer oko cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Két banálisan egyszerű alapanyag a kamrapolcról, és sok-sok műanyagot, pénzt és vegyszert spórolunk meg a mosogatógép használata közben.

A mosogatógép áldás, különösen akkor, ha sokan vannak egy háztartásban, de nagyon zavaró az a rengeteg műanyag hulladék, amivel a tabletták használata együtt jár. Minden egyes darab külön csomagolásban van, így naponta legalább egy a kukába kerül.

Gyerekveszély

De gyakran több is. A benne lévő vegyszer ráadásul brutálisan mérgező, mókás kinézete miatt mégis vonzza a gyerekeket, szeretnék kicsomagolni, betenni a gépbe, ez pedig még úgy is, hogy elérhetetlen magasságban tároljuk, állandó félelemmel jár. A megoldás egy szerencsés véletlennek, illetve az állandó feledékenységemnek köszönhetően került elő. Elfelejtettünk tablettát venni, és már minden bezárt, a gép pedig tele volt.

mosogatoszer oko cikkbe

Ökoszer

A neten többféle recept létezik, én egy olyat próbáltam ki, amihez épp minden megvolt a kamrában: a szódabikarbóna-citromsav kombinációt. A pontos arány: két teáskanál citromsavhoz egy teáskanál szódabikarbóna szükséges. Ez a mennyiség nyilván a gép méreteitől is függ. Van olyan megoldás is, aminek segítségével tablettaformát készíthetünk ebből az egyvelegből folyékony mosószer segítségével. A masszát aztán jégkockatartóba kell nyomkodni, majd hagyni kicsit szikkadni, míg tablettaformát nem ölt.

Öblítés

Az öblítőrekeszbe egyszerűen ecetet javasol a legtöbb ökoblog, ennek viszont megvan az a következménye, hogy a gép és az edények ecetszagúak lesznek. Ennek ellensúlyozásaképpen sokan adnak hozzá pár csepp citromolajat, vagy egyszerűen fittyet hánynak a savanykás aromára, ahogy mi tettük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük