4 dolog, amit tudni kell a palackos vízről – A környezetszennyezés csak az egyik gond

palackozott víz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, kétszer is gondoljuk meg, hogy megvegyük-e a palackozott vizet, mert nem csak a környezetet szennyezi.

Az 1980-as évek végén a palackozott víz elképesztően divatba jött. Nagyon menő dolognak számított, ha például csinos üveggel a kézben futottak, egyre többen követték ezt a mintát. A csapvíz nem számított jónak, sokan azt gondolták róla, hogy nem eléggé tiszta vagy nem eléggé jó az íze. Mielőtt egy újabb palack vásárlására adnánk a fejünket, pár dolgot vegyünk számításba. 

A palackozott víz drága

A víz önmagában természetesen nem drága. De a rá költött marketing és a többi járulékos költség természetesen megemeli az árat. Sőt, ha valami egészen különleges üvegbe töltik a vizet, akkor a csillagos ég lehet a határ. Ha ezt összehasonlítjuk azzal, hogy a csapból folyó víz gyakorlatilag ingyen van, akkor nagyon drága termékre költjük a pénzt. És ha azt is hozzávesszük, hogy sok palackozott víz csak egy kicsit feljavított csapvíz, akkor egyértelmű, hogy miért válasszuk az utóbbit. A fejlett országokban a csapvíz biztonságosan fogyasztható, klórt és fluoridot tartalmaz.

palackozott víz 1

A palackozott víz nem mindig biztonságos

A legtöbben azt állítják, hogy az üzletben vásárolt palackozott víz fogyasztása biztonságos. De ez nem minden esetben igaz. Nem olyan régen egy ismert márka vizeit vissza kellett hívni a boltokból, mert E.coli baktériummal voltak fertőzve. Ez a baktérium az emberek és állatok székletében található, akár halált is okozhat. De nem csak a baktériumok a veszélyesek.

Azok a vegyi anyagok, amelyeket a palackozáshoz használnak, a végén a vízben köthetnek ki. Az utóbbi években a gyártók kivonták a palackokból a Bisphenol A-t, vagyis a BPA-t, amit arra használtak, hogy a műanyagot ellenállóbbá tegyék. 

palackozott víz környezetszennyezés

A palackozott víz károsítja a környezetet 

A palackozott víz rendkívül rossz hatással van a környezetre. A Guardian brit napilap becslése szerint 2021-re a világ 1,2 millió műanyag palackot fog vásárolni. Ennek a legnagyobb része a szemétlerakóban, de ami még rosszabb, az óceánban végzi. A műanyag visszafordíthatatlanul károsítja a tengerek élővilágát. Ha már palackos vizet iszunk, gondoskodjunk arról, hogy megfelelően hasznosítsuk újra, hogy ne az óceánban végezze. 

A palackozott víznek van lejárati ideje

Ha megfelelően tárolják, a palackos víz nagyon sokáig eláll. De ha nem jól, például túl magas hőmérsékleten, akkor a műanyagban lévő vegyi anyagok bekerülhetnek a vízbe. Tehát magának a víznek nincs lejárati ideje, de a palacknak igen, főleg, ha nem megfelelő módon és hőmérsékleten tárolják. Amikor palackozott vizet vásárolunk, nem lehetünk benne biztosak, hogy megfelelő körülmények között tartották-e, ezért inkább igyuk meg mielőbb. 

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük