Szabad levágni a penészes foltokat a kenyérről, aztán megenni az ép részeket?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy aprócska folt egy máskülönben jó állapotú kenyérmaradékon - kinek árthat, igaz? A tudomány másképp gondolja.
Minél rosszabb minőségű a kenyér, annál hamarabb jelennek meg rajta szöszös, zöldesszürke foltok. Onnan lehet tudni, hogy igazán jó péket találtunk, ha - helyesen tárolva - egy hét alatt sem penészedik be az általa készített kenyér.
Az ilyen péket meg kell tartani, mert ez azt jelenti, hogy tényleg igazi kenyeret süt. Ha a katasztrófa mégis bekövetkezik és létfontosságú, hogy kenyérhez jussunk, mert éhhalál kerülget, vagy lekváros kenyérért sírnak a gyerekek, vagy éppen csak az a szelet kenyér hiányzik a székely káposztához: vajon tényleg megehetjük a penészes kenyér tiszta részét, miután levágtuk a foltos területet róla?
A Science Insider videója minden kétséget kizáróan azt javasolja, hogy a penészes kenyeret dobjuk ki, akármennyire is fáj a szívünk a pazarlás miatt.
Gombamód
A gondolatmenet nagyon logikus. A foltok, amelyek szemmel jól láthatóak, csupán tünetei az egész kenyér megbetegedésének. A foltok arról árulkodnak, hogy a penész az egész darabban elszaporodott, csak a többiek láthatatlanok. A gombák is így szaporodnak - magyarázza a videó: a földön látható kalapos darabkák azt jelzik, hogy a föld alatt valódi hálózat alakult ki.
Na, de mi van a sajttal?
Vannak az őstakarékosok és az ősparások - az előbbiek ilyenkor azt kérdezik: de hát a sajt az amúgy is penészes, nem árthat neki egy kis extra. Ez azonban nem így van, ugyanis léteznek jó és rossz fajta penészek. A kéksajt erjedését okozóval semmi baj nincs, míg a parmezán felszínén eredetileg nem jelenlévő foltokkal van, mert róluk nem pontosan tudjuk, jó vagy rossz fajtájúak-e, így ezek mérgezőek is lehetnek. Éppen úgy, mintha gondolkozás nélkül eszegetnénk meg mindenféle gombát az erdőben, ami szembe jön. Ha pedig folt van, belül is penészes az egész, ugyanúgy, mint a kenyér esetében.
Ha tehát a kenyér vagy a sajt, illetve bármi más penészes, ne edd meg a tisztának látszó részt sem.
Fotók: Getty Images