
Petrezselyemtermesztés a balkonon: egyszerűbb, mint gondolnád

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyed dinnyés saláta fetával: nyári fogás a legforróbb napokra

Ropogós, házi gabonapehely csokoládéval: a reggelik sztárja lesz

Vastag tésztájú holland palacsinta: az alapreceptet könnyen feldobhatod

Ázsiai darált húsos ragu zöldbabbal: könnyen összedobható és finom

Petrezselyemtermesztés a balkonon: egyszerűbb, mint gondolnád
Nem kell kert ahhoz, hogy friss petrezselyem kerüljön a leves tetejére. Csak egy cserép és egy kis odafigyelés, mutatjuk, hogyan!
Ha az ember egyszer a balkonkertészkedés útjára lép, nincs visszaút! Azt már megtanultuk, hogy hogy legyen idén szép, egészséges bazsalikomunk, a következő delikvens a petrezselyem.
A petrezselyem a magyar konyha egyik legnépszerűbb, legpraktikusabb és legsokoldalúbb zöldfűszere. A legtöbb étel könnyedén feldobható vele, ízesíthetünk vele ragukat, kerülhet a leves tetejére tálalásnál, használhatjuk szószokba vagy salátákba. Választhatsz belőle sima vagy fodros levelűt, bármelyik mellett is teszed le a voksod, a balkonod titkos fegyvere lesz ez a növény.

Így nevelj saját petrezselymet
Március végétől június közepéig magról is vethetjük, és ha gyorsítani szeretnénk a lassú csírázási időt, akkor előáztatással kicsit rásegíthetünk a folyamatra. Ez nagyon egyszerű: a magokat áztassuk be langyos vízbe nagyjából 12-24 órára, hogy megpuhuljon a kemény maghéj és meginduljon a csírázás. Majd utána ültessük el.
Ha viszont a gyorsabb és kényelmesebb megoldást keresed, akkor petrezselyemből is választhatsz palántát. Érdemes tavasszal és nyár elején körülnézni a piacokon vagy a kertészetekben, és megfelelő helyről beszerezni a növényt. A vásárlás előtt ellenőrizd, hogy ne legyenek rajta sárga levelek és a gyökerei ne legyenek sűrűn összenőve. Az sem jó, ha teljesen kitöltik a cserepet vagy palántatálcát, mert akkor nem tud tovább fejlődni a növényünk.

A petrezselyem is szereti a laza, jó vízáteresztő, tápanyagdús földet. Ha nem találsz speciális, fűszernövények számára alkalmas verziót, akkor válassz általános virágföldet és keverd össze komposzttal. A megfelelő cserép kiválasztása is fontos, olyat válasszunk, ami 15-20 cm mély, és biztosított a vízelvezetése. A keleti és nyugati fekvést kedveli, a legjobb számára egy napos, világos ablak, de ha az erkélyed félárnyékos, ott is jól fogja érezni magát.
Ha sokáig akarod élvezni, felhasználás előtt ne csak a leveleket tépkedd le, hanem olló segítségével a szárával együtt vágd le. Így a növény szép egészséges és dús lesz, és egész szezonban élvezheted a friss petrezselymet.
Ezeket készítsd el petrezselyemből
- Bulgursaláta sok petrezselyemmel
- Krémes zöldhagymás-petrezselymes mártogatós
- Tőkehalfilé citromos-petrezselymes mártással
Filléres petrezselyemleves

Hozzávalók 4 személyre
- kevés olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab krumpli
- 3 csokor petrezselyem
- 6 dl víz vagy zöldségalaplé
- só és bors ízlés szerint
- 250 g tejföl
Elkészítés:
Egy kevés olajat egy magas falú edényben forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát és dinszteljük üvegesre.
A megmosott, közepes kockákra vágott krumplit keverjük a hagymához a 2 csokor durvára darabolt petrezselyemmel együtt.
Ezután öntsük fel a vízzel vagy az alaplével, fűszerezzük sóval és borssal.
Amikor a krumpli megpuhult, akkor a maradék petrezselymet is adjuk a leveshez, botmixerrel pürésítsük.
A tejfölt keverjük a leveshez, 1-2 perc alatt forraljuk egybe, majd vegyük le a tűzhelyről.
A levest hűvös tejföllel és krutonnal kínáljuk.
Fotók: Getty Images