Gesztenyés, citromos, lekváros és még 5 isteni roládot mutatunk: imádni fogja őket a család
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A piskóta a világ legegyszerűbb desszertje, amit ha jól megtanul az ember, kedvére cifrázhatja, izgalmas roládok készülhetnek belőle.
Ha a kisujjadban van a piskótasütés, nyert ügyed van, onnantól kezdve nem kell pánikba esned, ha váratlan vendég toppan be, vagy épp a család egyik tagja hirtelen édesség után sóvárogna, hiszen játszi könnyedséggel összedobhatod. A piskótát ráadásul egyszerűen vagy felcicomázva, tekercs formájában is kínálhatod.
A lekváros piskótatekercs igazi régi kedvenc, sütiroládok közül talán ez a legnépszerűbb. Persze a piskótatekercsek világa jóval tágasabb, rengetegféle csábító rolád közül lehet válogatni, amiket mindenki imádni fog.
A készítésükkel nem szabad kapkodni, rendesen keverd ki a tojásfehérjét és -sárgáját, figyelj az arányokra, a sütési időre. Míg sül a tészta, ne nyitogasd a sütő ajtaját, amikor pedig elkészült, még melegen tekerd fel, hogy ne repedjen meg.
Citromkrémes piskótatekercs
Amikor szóba kerül a piskótatekercs, szép emlékek elevenednek fel az ember előtt, eszébe jutnak a gyermekévek, amikor játék után valami finomságot kapott, például baracklekváros piskótatekercset. Természetesen baracklekvár helyett más ízesítésű dzsem is kerülhet a piskótalapra, az egyik legfinomabb variációban kissé fanyar citromkrém a tölteléke.
Kakaós piskótatekercs
A kakaó csak a tésztában fog uralkodni, a töltelék mascarponéból és habtejszínből áll. A recept remekül variálható, a tészta gazdagítható akár fahéjjal vagy citrommal, de a töltelék elkészítésénél is szabadon engedheted a fantáziádat. Lekvár vagy gyümölcs is kerülhet bele, akár túros tölteléket is használhatsz, amelybe pár evőkanál habtejszín is kerüljön, attól csak finomabb és krémesebb lesz.
Kakaós piskótatekercs mogyoróval
A piskóta tésztájába kakaó kerül, a töltelék pedig csokis, sőt, még mogyoróvaj is dúsítja. Ha szeretnél ropogós textúrát csempészni a puha sütibe, akkor durvára vágott mogyoró is mehet bele. Ha nem rajongsz a csonthéjasért, hagyd ki belőle, helyette a krémbe 1-2 teáskanál rum vagy kávé kerüljön, úgy még különlegesebb lesz a desszert.
Sütőtökös piskótatekercs
A változatosan felhasználható, egészséges és nagyon finom sütőtököt süteményekbe is bele lehet csempészni, legyen az tészta vagy töltelék. A piskótatekercs különleges tölteléke akár maradék sült sütőtökből is készülhet, amit pürésítve krémsajttal, cukorral és vaníliakivonattal kell egybekeverni, majd a tésztára kenni.
Narancsos rolád
Nem sok köze van a megszokott piskótatekercsekhez, hogy miért? Mert liszt nélkül, rengeteg tojásból és narancsból készül. A portugál süti nagyon puha, töltelék nélkül is tökéletes. Mivel ebben a finomságban a tojás dominál, azt is mondhatni rá, olyan, mint egy édes omlett. Attól, hogy nincs benne liszt, a tészta feltekerése ugyanúgy működik, vagyis még meleg állapotában legyen konyharuhába csavarva.
Epres piskótatekercs
Ugyan még az eperszezonra várni kell, de hamarosan megérkezik és akkor feltétlenül süsd meg ezt az isteni epres piskótatekercset, ami már látványra is elvarázsolja az embert. A finomság kiváló minőségű eperlekvárból is elkészülhet. Vigyázat, abbahagyhatatlanul finom süti, amiből érdemes dupla adaggal készíteni.
Gesztenyés tekercs
A gusztusos desszertben a gesztenye több textúrában dominál. A piskótára gesztenyemasszát vagy lekvárt kell kenni, amire habtejszín is kerül, hogy izgalmasabb legyen, sült gesztenyedarabok is mehetnek bele. Ennyi azonban nem elég, a tekercs tetejére is kerülhet gesztenye, mutatós és nagyon finom lesz. A gesztenye mellé remekül illik a rum, ezért érdemes belőle a sütibe csempészni.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors