A 10 legjobb pizzarecept otthonra: zöldségalapú is van köztük

pizzacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pizza az egyik legkedveltebb street food, amiért az egész világon megőrülnek, rengeteg változata hódít - lehet vékony vagy vastag a tésztája, de a feltét is szabadon variálható.

Ferenc pápa is szereti a pizzát - 2017-ben, a 81. születésnapja alkalmából nápolyi pizzamesterek 4 méternél is hosszabb mozzarellás-paradicsomos pizzával lepték meg az egyházfőt.

A pizza szülőhazája Olaszország, de a bevándorlóknak köszönhetően az egész világon nagy kedvenccé vált - különösen Amerikában. Az Egyesült Államok lakói rajonganak a tésztaféleségért, ők fogyasztják évente a legtöbbet belőle. A gasztrokalandorok elmondása szerint, a világ legfinomabb pizzája is Amerikában található, méghozzá New Yorkban, de a chicagói változatot is nagyon szeretik.

A kelt tésztás finomság ősi étel, eredete egészen az ókorig nyúlik vissza. Régészek az ókori Egyiptomban és Pompei romjai közt is találtak pizzakészítésre utaló ábrázolásokat. Az általunk ismert pizza feltalálása Raffaele Espósito nevéhez köthető, aki 1889-ben, I. Umberto olasz király és felesége, Margherita di Svoi királyné nápolyi látogatása során különleges pizzával kedveskedett a királyi párnak. Ekkor készült először a háromszínű (mozzarella - fehér, bazsalikom - zöld, paradicsom - piros) Margherita, ami máig az egyik legkedveltebb pizza.

Az első igazi beülős pizzázó Nápolyban, 1830-ban nyílt, azóta pedig az egész világon találni remek pizzázókat, amelyeket érdemes felfedezni. Ha pedig mi magunk gyártanánk, képes összeállításunkban adunk néhány ötletet, hogyan is készüljön.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük