10 szuper recept rizzsel: izgalmas köret és desszert is készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rizs a kamra kincse, melyből rengetegféle finom étel készülhet, lehet az egy gazdag köret, tartalmas egytál vagy gyümölcsös desszert.
Rengeteg fajta rizs várja, hogy felfedezd őket: lehet hosszú vagy apró szemű, de a fehér helyett a barna rizst is kipróbálhatod. A rizs alapélelmiszer, melyből mindig érdemes a spájz polcán tartani.
Villámreceptnek vagy épp egy tojással gazdagított köretnek, de még levesbetétnek is tökéletes a rizs. Felhasználása terén rengeteg lehetőséget rejt magában: könnyű, elegáns egytálétel is alkotható belőle, ilyen a rizottó vagy a magyar konyha megosztó fogása, a tartalmas bácskai rizses hús. Ennyivel nem ér véget a kínálat, mutatjuk kedvenc receptjeinket, melyekben a rizs a főszereplő.
Zöldséges sushi
A sushi a japán konyha kedvence, melyet szinte mindenki csak étteremben fogyaszt, mivel az otthoni összeállítása elég rémisztőnek tűnik, de igazából nem igényel nagy konyhai tudást. Lehet, hogy nem lesz olyan szép, de az ízére egy rossz szavad sem lehet. Próbáld ki kedvenc zöldségeiddel megpakolva a falatokat.
Paprikás csirkecomb a sütőből
A paprikás csirkecomb tartalmas fogás, melyben a hús a körettel együtt kerül az asztalra, mégpedig rizzsel. A fogás izgalmas ízvilágáért a paprika felel, mely csípősen és füstösen is jelen van az ételben, és frissen is érdemes a rizshez keverni. Ha szép színesen kínálnád, akkor bátran adj még más zöldségeket is a rizshez.
Gombás piláf
A gombás piláf különleges fogás, sokféle recept szerint kipróbálható, van olyan, amelyben csak zöldségek és gyümölcsök kapnak helyet, de a hússal készült változatok is nagyon népszerűek. A gombás változat többféle gombából is készülhet, tálalásnál pedig reszelt sajttal vagy reszelt citromhéjjal is feldobhatod az ételt.
Fehér csokis rizspuding
A rizspuding ellenállhatatlanul krémes, mely melegen és hidegen kínálva is mennyei. A finomság álomtextúrája a pudingnak köszönhető, melyből érdemes ízesített fajtát választani. A fehér csokis ízű desszert szezonális gyümölccsel az igazi, érdemes málnával, eperrel, cseresznyével vagy áfonyával párosítani.
Tojásos rizskrokett
A hagyományos krokett krumpliból készül, de más alapanyagból is összedobható az aranybarna finomság. Az olaszok rizsből készítik a legszívesebben, mely maradékból is kivitelezhető. A masszát ajánlott zöldfűszerekkel, zöldségekkel és sajttal gazdagítani. Ebben a szerethető receptben főtt tojás teszi tartalmasabbá a finomságot.
Spenótos rizs
A spenótos rizs indiai recept alapján készül, rengeteg illatos fűszerrel. A köretet basmati rizsből érdemes elkészíteni, a spenóttal együtt főve átveszi a zöldség színét. A rizshez érdemes ropogósabb alapanyagokat is keverni, egy kis pirított kesudióval sokkal ízletesebb, de a mazsola is megfér benne.
Mexikói zöldséges rizs
A mexikói zöldséges rizs köretként is az asztalra kerülhet, és tartalmas egytálételként is érdemes kipróbálni. Az izgalmas fogás nagyon hasonlít a spanyol konyha remekművére, a paellára. Karakterét a dinsztelt hagyma és a füstölt paprika adja meg. A rizshez ízlésed szerint keverj zöldségeket, nincs szabály, mehet bele, amit csak jónak vélsz. Ilyen a bab, kukorica, kaliforniai paprika vagy a borsó. Minél színesebb, annál finomabb, friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva kínáld.
Zöldséges rizs sütőben készítve
A sütőben készült rizs pont olyan, amilyennek lennie kell, vagyis pergős. Mielőtt sütőbe kerülne a rizs, vajon pirul, így a szemek nem fognak összetapadni, és sokkal ízletesebb lesz. A köret akkor a legjobb, ha minél színesebb, használj kedvedre zöldfűszereket és zöldségeket. Sokkal finomabb így készítve a rizs, mint hagyományosan.
Thai kókuszos rizs
A thai rizs egzotikus köret, mely illatos jázminrizsből és kókuszitalból készül. A köret különleges ízvilágáért a friss koriander és a lime leve felel. A páratlan fogással otthonodba varázsolhatod Dél-Amerikát vagy Délkelet-Ázsiát, ahol nagyon népszerű ez az étel. Próbáld ki párolt zöldségekkel vagy valamilyen sült hússal.
Rizskoch
A rizskoch retró kedvenc, tökéletes édes finomság, mely igazán egyszerűen készül. A süti akkor az igazi, ha a belseje lágy, krémes, ezért nem szabad sűrűre főzni. Ha mégis túl szilárd, akkor kevés tejjel vagy tejszínnel javíts az állagán. A rizskoch mindenféle plusz nélkül is tökéletes, de keverhetsz a masszába gyümölcsöt, valamilyen édes ízesítőt, vagy lekvárral, szörppel megöntözve kínáld, úgy valami fantasztikus!
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Kapitány Beáta / Sóbors