Isteni spenótos rizs, ahogy Indiában készítik: ízletes, pergős köret

spenotos-rizs2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg pirult fűszerrel készül a rizs, ezektől nem csak illatos, nagyon finom is lesz, hiába csak köret, nem lehet betelni vele.

A spenótos rizs, avagy a palak pulao indiai recept alapján készül, rengeteg illatos fűszerrel, mint a gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg. A rizs – lehetőség szerint basmati – spenótpürével fő készre, így átveszi a zöldség színét és ízét is. 

Hiába csak egy köretről van szó, nagyon tápláló, főleg, ha még tovább gazdagítod: a kész rizsbe keverhetsz pirított kesudiót, paneert, avagy indiai sajtot, mazsolát, amit csak szeretnél. 

Mivel egész fűszerekkel készül a recept, a kész rizsből könnyedén kiszedheted őket, így nem lesznek zavarók a köretben.

Spenótos rizs

spenotos-rizs

Hozzávalók 4 személyre

Püréhez:

  • 100 g leveles spenót
  • 1 db zöld chili
  • 2.5 centi gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma

Rizshez:

  • 1 bögre basmati rizs
  • 2 ek olaj
  • 1 db babérlevél
  • 3 db szegfűszeg
  • 0.5 db fahéjrúd
  • 2 db zöld kardamom
  • 1 db ánizs
  • 1 tk köménymag
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1.5 bögre víz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mossuk át, majd tegyük bő hideg vízbe, hagyjuk ázni.

Amíg ázik a rizs, mossuk meg alaposan a spenótot, csöpögtessük le, vágjuk durvára. A chilit vágjuk karikákra, a fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le. 

Tegyük a spenótot, a chilit, a gyömbért és a fokhagymát aprítógépbe, pürésítsük le.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az egész fűszereket, majd amikor illatoznak, mehet rá a vékonyra szelt hagyma. Addig dinszteljük, míg puha nem lesz. Adjuk hozzá a spenótpürét, majd melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd.

Öntsük fel a vízzel. Amikor forr, adjuk hozzá a rizst, sózzuk. Újraforrástól számítva 12-15 percig főzzük, míg puha nem lesz. Ha kész, kapcsoljuk le a lángot, fedjük le a lábast, hagyjuk 10 percig állni.

Utána villával lazítsuk, citromlével ízesítsük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük