![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A rooibos nem tea, de nagyon egészséges - Így érdemes fogyasztani
![rooiboscover](https://kep.index.hu/1/0/2941/29419/294192/29419247_2257957_497d07ce4f39011e0723ac9a3638003a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A Rooibos valójában nem is tea, ugyanis nem tealevélből készül. De akkor mégis miből?
A rooibos, vagyis a vörös fokföldirekettye, egy dél-afrikai cserje. Az ottani lakosság már a 18. század óta fogyasztja ezt a növényt jelentős élettani hatásai miatt. A vörös bokrot akkor szüretelik le, amikor 1-1,5 éves már a növény, és a feldolgozáskor nemcsak a tűszerű, éles levelét, hanem a szárvégeit, de akár a kérgét is felhasználják.
Így lesz vörös a színe
Ezeket a részeket aztán hagyják megszáradni, összezúzzák, majd fermentálják - ennek során kapja meg az eredetileg zöld rooibos a jellegzetes vörös színét. Ezután gőzöléssel fertőtlenítik, megszárítják, átválogatják és csomagolják.
Ezzel szemben a fekete, a zöld és a fehér tea a teacserje leveléből és rügyéből készül. A fehér teát a nagyon fiatal levelekből, míg a zöldet és a feketét a kifejlettekből főzik. A fekete tea készítése során a leveleket fermentálják, ekkor kapja meg ez az ital fekete, vagy inkább sötétvörös színét. A zöld teánál viszont kimarad ez a folyamat, ezért megőrzi a levél eredeti, zöld színét, illetve ezért van az, hogy antioxidáns tartalma is magasabb.
Tea vagy nem tea a rooibos, ma már ekként ismerjük, úgyhogy nyugodtan hívhatjuk rooibosteának vagy vörös teának, nem követünk el vele hibát. A teázók, kávézók itallapján is mindig a teák között van feltüntetve, felesleges is lenne máshova írni, mert akkor már a gyümölcsteát is ki kéne vennünk ebből a felsorolásból, ugyanis az sem tealevélből, hanem gyümölcsökből, virágszirmokból és más növényi levelekből készül.
Miért olyan egészséges a rooibos?
A rooibost nem véletlenül fogyasztják az emberek évszázadok óta, hiszen rengeteg jótékony hatással bír. Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz: cink, réz, magnézium, mangán, kalcium, kálium és fluor is található benne, ezért a fogyasztása jót tesz a csontoknak és a fogaknak is, a mangán növeli a csontsűrűséget, a kalcium pedig erősíti a csontokat.
Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentőként is funkcionál, de fejfájásra is nagyon jó megoldás lehet, illetve megköti a daganatos megbetegedéseket előidéző szabad gyököket, így rákmegelőző szerepe is van. Görcsoldó hatóanyagai miatt hasfájásra is használják, fogyasztása elősegíti az emésztést. Mindezek mellett még a szívünknek is jót tesz, koffeinmentes és tele van flavonoiddal, melyek javítják a vérkeringést, helyreállítják a koleszterinszintet, ezáltal pedig csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
A rooibos nemcsak akkor hat, ha megisszuk, hanem akkor is, ha magunkra kenjük: nagyon sok kozmetikai termékben találkozhatunk az összetevők között a rooibosszal, például különböző krémekben, ugyanis jó a pattanásos bőrre, ekcémára, pikkelysömörre, de akár a bőrallergiára is. De lehet sampont is venni belőle, mivel a rooibosban található cink, kálium, réz és kalcium elősegítik a hajnövekedést, fényesebbé és erősebbé teszik a hajat.
Fotók: Shutterstock