
Tudod, milyen ételek mellé illik a rozé? Mutatunk néhány fantasztikus fogást

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
A rozé borról most biztosan neked is a fröccs jut elsőre az eszedbe. Azonban, ha nem öntöd fel szódavízzel, fantasztikus ételek mellé passzolhat.
A rozé sokáig a nyári aperitifek táborát erősítette. Manapság azonban már egyre többször kerül főételek mellé is az asztalra, megannyi húsos fogás kísérőjeként, tisztán. Ahogy azonban a vörös- és a fehérborokhoz, úgy a rozéhoz sem illik minden étel és fogás.
Ahhoz, hogy párosítani tudd a megfelelő ételt a megfelelő rozéval, érdemes elmerülnöd a rozé típusaiban. Ugyanis rozé és rozé között is hatalmas különbségek vannak.
Világos, száraz rozé
A világos, száraz rozé, amit provence-i rozénak is hívnak, egy pinot noir alapú bor, ami főként a franciaországi Loire mentén termesztett szőlőből készül. Ebben a rozéban egyszerre ötvöződik a savas fehérbor és a gyümölcsös vörösbor íze. Ha a választásod erre esik, akkor tökéletes lehet friss saláták, rizottók, tengeri herkentyűk, könnyedebb tésztaételek és grillezett hal mellé, az ideális évszaka pedig a nyár.

Könnyed, száraz rozé
A könnyed, száraz rozé kapcsán még picit időzz el a Loire-völgy mentén, amihez itt viszont már a portugál rozék is becsatlakoznak. Ez a rozé főként a görög és a török konyha fogásaihoz illik, illetve a fehér húsokhoz.
A világos és könnyű rozék után következnek a közepesen száraz változatok. Ebben a körben már inkább a kaliforniai borok hangsúlyosabbak, amelyek remekül illenek a thai és az indiai konyha ételeihez, de akár desszertek mellé is elkortyolhatod őket.

Testesebb rozék
A sokoldalú, picit már testesebb rozék, mint amilyen a dél-franciaországi Rhone vidékén és a spanyolországi Rioja vidékén termő fajta, már egy sokkal karakteresebb ízű bor, ami kiemeli például az olajbogyó, a fokhagyma, a sonka, a chorizo, a paella, a báránysült és bizonyos lágysajtok ízét is.
Gyümölcsös rozék
A célegyenesre fordulva, bátran átválthatsz a gyümölcsösebb rozékra is, amelyek általában merlot-alapokon nyugszanak. Ezek a klasszikus, élénkebb színű rozék egyben a francia konyha alappillérei is. Legyen szó egy előkelőbb homárról, lazacról, tonhalról vagy kacsáról, esetleg egy kis camembert vagy brie sajtról, bátran bonts fel egy palack drágább, francia rozét.

Nem meglepő, de a gyümölcsös rozé borok között is van lágyabb és testesebb bor. A testesebbeket általában cabernet-ből vagy syrahból készítik, földrajzilag pedig a kaliforniai, chilei és ausztrál vidékek jellemző bora. Igaz, ami igaz, ezek testességre már inkább a vörösborok felé hajlanak, és alkoholtartalmuk is magas, ők a rozék királynői. Főként grillezett és fűszeres ételek mellé válaszd, hiszen könnyed, gyümölcsös aromájukkal frissességet adnak a sültek ízéhez.
Rozé pezsgő
Az exkluzivitás felé véve az irányt, zárásként a rozé pezsgőről se feledkezz meg! Az úgynevezett pezsgőborok ugyanis tökéletesek lehetnek zsírosabb ételek mellé. Így passzolhatnak a rántott húshoz, a kacsához, a füstölt húsokhoz, de még a hamburgerekhez is. Tisztán és koktél kíséretében is bátran fogyaszd!

A rozé és a vörös húsok
Elsőre merésznek tűnhet, hogy vörös húshoz rozé bort tölts, pedig minden csak választás kérdése, ez a borfajta ugyanis fokozza például az ételek borsos jegyeit. Nem lőhetsz mellé egy testesebb rozéval, ha steaket vagy marhasültet készítesz. A legjobb választás a már említett provence-i rozé vagy a korzikai rozé bor.
Fotó forrása: Getty Images