Rostdús zabos receptek a hét minden napjára: feltöltenek energiával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zab az egyik legegészségesebb élelmiszer, amellyel nemcsak hosszan tartó energiával és értékes rostokkal töltheted fel a szervezetedet, de még a fehérjetartalma is kimagasló. Érdemes mindennap fogyasztani belőle!
A zab az egyik legegészségesebb élelmiszer, amelyet nagyon változatosan készíthetsz el, és még pénztárcabarát is. Desszert, de akár főétel is lehet belőle, ráadásul, ha pehely vagy pehelyből őrölt liszt formájában használod, akkor hőkezelést sem igényel, így sütés nélküli csemegékhez is felhasználhatod.
Most főként ilyen gyors és egyszerű recepteket hoztunk, amelyeket bármelyik hétköznap este is összedobhatsz.
Házi Snickers szelet
Ha szereted a híres édességet, a Snickers szeletet, akkor a házi változatáért is odáig leszel. Amellett, hogy nagy mennyiségben tartalmaz az értékes rostforrásból, rengeteg mogyoróvaj is helyet kap benne, így még fehérjegazdag is lesz az elkészült nasi. És ha mindez nem lett volna elég, akkor még hozzáadott cukrot sem tartalmaz, hiszen teljes mértékben datolya édesíti.
Mogyoróvajas-málnás energiaszelet
A mogyoróvajas recepteknél maradva itt egy másik, amelynek szintén zabpehely az alapja, és sütést sem igényel. A mogyoróvajas proteinszelet még annyi munkát sem igényel, mint a Snickers, hiszen csak annyi vele a teendőd, hogy összedolgozod az alapanyagokat, és a tetejére kanalazod a lekvárt. Hűtőben tárolva egy hétig is eláll, így egy adagból sokáig tudsz nassolni.
Házi granola
Ha tartalmas és édes reggelire vágysz, amely órákra feltölt energiával, akkor készíts a zabból isteni házi granolát. Csupán pár perc a tényleges munka vele, és a receptben megadott mennyiségből több alkalommal is reggelizhetsz. Ez a változat annyira finom és roppanós, hogy ha megkóstolod, többé nem akarsz majd boltit venni.
Fehérjedús zabkása
A válogatásból nem maradhat ki a zabpehelyből készülő ételek egyik legnépszerűbbike, a zabkása sem. Az ízetlen és szottyadt verziókkal ellentétben ez a fehérjedús zabkása mesésen krémes, és egy igazi ízbomba, hiszen mandulavajat és pürésített banánt is tartalmaz. Mindemellett cukormentes is a datolyának köszönhetően.
Reggelizőkeksz gazdagon
A rohanós reggeleken nincs is jobb egy előre elkészített harapnivalónál, amit akár magaddal is vihetsz. A boltban kapható opciókkal ellentétben ez a reggelizőkeksz kizárólag zabpelyhet tartalmaz, így biztos lehetsz abban, hogy gluténmentes is. Azt pedig akár tetszés szerint is variálhatod, hogy éppen milyen kiegészítőkkel színesíted: a csokidarabok, az aszalt gyümölcsök, a darabolt magvak egytől egyig jól állnak neki.
Zöldséges muffin
Ha az édes helyett inkább sós harapnivalót készítenél a zabból, akkor ez a zöldséges muffin az egyik legjobb választás erre a célra. Rendkívül ízletes és tartalmas, az olyan fehérje- és vitamindús hozzávalóknak köszönhetően pedig, mint a tofu, a kendermag, az olajbogyó vagy az aszalt paradicsom, akár főételnek is beillik.
Egyéjszakás zabkása
Az egyéjszakás zabkása akkor jön jól, amikor szó szerint 5 perced van a másnapi reggelid összekészítésére. A folyamat abból áll, hogy összekevered a zabpelyhet a tetszőleges hozzávalókkal, beteszed a hűtőbe, és az éjszaka folyamán összeérnek az ízek. Ebben a receptben a zabot a krémes joghurt és friss gyümölcsök teszik még táplálóbbá.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors