Zöldséges muffin a rohanós reggelekre: gyors és tápláló finomság
Ez a muffin sok zöldséggel készül, tartalmas és tápláló, így akár reggelire is isteni harapnivaló lehet.
A muffin az egyik legegyszerűbb sütemény: kevert tésztája nagyban megkönnyíti a dolgodat, hiszen csak beledobálod a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. Ebben a zöldséges változatban olyan tápláló fehérje-, rost- és vitamindús hozzávalók kapnak helyet, mint a zabpehely, a tökmag, a kendermag és a tofu.
Érdekessége, hogy nem használ tojást, hanem lenmagból készült tojáspótló tartja össze a masszát. A lenmag ugyanis szuper esszenciáliszsírsav-tartalma mellett kiváló zselésítő hatású is, és folyadékkal keveredve egy kocsonyás, tojásfehérjére hasonlító zselét eredményez. Ehhez a legjobb, ha porrá őrölt vagy legalább zúzott lenmagot használsz.
Ha pedig érdekelnek további tojáspótló alternatívák is, akkor ebben és ebben a cikkben bővebben is olvashatsz róluk.
Zöldséges muffin
Hozzávalók 9 darabhoz
Száraz hozzávalók:
- 200 g búzaliszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk só
- 3 szál snidling vagy zöldhagyma apróra vágva
- 50 g aszalt paradicsom feldarabolva
- 10 db olajbogyó feldarabolva
- 0.5 tk fokhagyma-granulátum
- 1 csipet bors
- 2 ek kendermag
- 3 ek tökmag
- 200 g tofu szétmorzsolva
- 20 g sörélesztőpehely (opcionális)
- tökmag, szezámmag a tetejére
Folyékony hozzávalók:
- 3 ek őrölt lenmag
- 350 ml zab vagy más növényi ital
- 120 ml olíva vagy más növényi olaj
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat.
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat, majd adjuk a szárazakhoz, és egységesítsük a masszát.
Kanalazzunk 3 evőkanálnyit a muffinformákba, és tetszés szerint díszítsük tökmaggal, szezámmaggal, esetleg olajbogyódarabokkal.
Tegyük a sütőformát 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a muffinokat.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!