Az illatos rozmaring nem csak fűszer: frissítően hat az agyra és javítja a vérkeringést

rcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Őrölt és friss formában is érdemes helyet szánni a rozmaringnak a konyhában, a legegyszerűbb fogásokkal is csodát tesz.

A rozmaring a szerelem, a tisztaság és a hűség jelképe. Az aromás növény nem csak fűszerként funkcionál, gyógynövényként is használható, áldásos hatásait már az ókori görögök is ismerték.

Az ókorban sokoldalúan használták a rozmaringot, helyettesítették vele a tömjént, alkalmazták gyógyszerként, de az istenek szobrait is ezzel a növénnyel koszorúzták.

Az ősidők óta kedvelt csodanövényt a régiek gyakran maguknál tartották agyserkentő hatása miatt. Hajdanán illatszerként is használták, később rozmaringos borból desztillálással készítettek rozmaringszeszt, rozmaringvizet, ezeket főként gyógyszerként ajánlották. Még párna alá is betették a növényt, mivel úgy hitték, elűzi a rossz álmokat.

rct5

A rozmaring áldásos hatásai

A rozmaringnak számos alfaja és változata ismert, a népgyógyászat még ma is előszeretettel használja, legyen szó külső vagy belső alkalmazásáról. A rozmaring hatásos emésztési problémák kezelésénél, reumás panaszok esetén is bevethető, fejfájásnál is enyhülést adhat, de gyulladáscsökkentő, izomlazító hatással is bír, a növényből készült illóolajat érdemes a bőrbe masszírozni. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy javítja a vérkeringést, amely által az oxigén és a tápanyagok gyorsabban jutnak el a sejtekhez, így segítik az agy vérellátását, javítja a memóriát. 

rct3

Nyugtató hatással bír

A növény gyógyerejét lelki problémák esetén is előszeretettel alkalmazzák. A rozmaring a stressz tüneteit is képes csillapítani, ha 2-3 csepp illóolajat egy zsebkendőre cseppentesz, majd belélegzed, segít, hogy ellazulj.

Külsőleg is hat

Mivel már régen is készült belőle parfüm, ma is megtalálható a kozmetikumokban az értékes növény. A vérkeringésre mért jó hatása miatt segíti a haj növekedését, a beteg, korpás és viszkető fejbőr, valamint a hajhullás ellenszereként is ismert. Aki ilyen gondokkal küzd, olyan hajápolót keressen, amely összetevőiben fellelhető a rozmaring, de használható rozmaringolaj is.

rct6

A rozmaring konyhai fehasználása

A mediterrán konyha jellegzetes fűszerét bátran lehet használni mártások, raguk, húsételek készítésénél, zöldségek közül gombán és krumplin érvényesül legjobban az aromája. Készíthetőek belőle ízesített olajok, de vadételekhez is érdemes használni. Az adagolásával azonban óvatosan bánj, mert tényleg nagyon karakteres az íze.

A rozmaring magas antioxidáns tartalmának köszönhetően húsok tartósítására is alkalmas, mivel megakadályozza a húsban található zsírok avasodását.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük