Nem mindegy, hogy ruha- vagy ételmoly - Így védekezz ellenük

kamrapolc cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mindkettő száll, mindkettő bosszúságot és kárt okoz, de az egyik rovar inkább a konyhában és a kamrában, a másik a ruháid között végez pusztítást. A ruha- és az élelmiszermoly ellen is érdemes védekezni.

Aki még nem találkozott ezekkel a kis repülő rovarokkal, az nagyon szerencsésnek mondhatja magát, mert szinte nincs olyan háztartás, ahol ne ütnék fel a fejüket, tönkretéve ruhát és élelmiszert. 

A ruhamolyok ellen a legismertebb védekezési módszer a levendula, de a takarításra és a ruháid tárolására is érdemes odafigyelned, hogy ne tudjanak megtelepedni a lakásban. Az ételmolyok kiirtására pedig ezeket a praktikákat érdemes bevetned. Az illóolajos párologtatással is érdemes megpróbálkoznod, használj minél erősebb, intenzívebb illatú olajat. 

A molyok sajnos a legtöbb lakás hívatlan lakói és szinte kiirthatatlanok, nemcsak gusztustalan nyomokat hagynak maguk után, hanem tönkreteszik az élelmiszereket és a ruháidat is. Még nem is sejted, de a boltból már hazavihetted a lárváikat, amelyek az otthoni, kellemes környezetben szépen kikelnek és elszaporodnak. 

kamrapolc álló ok

Élelmiszermoly

Az élelmiszermoly szürkés-barnás színű, főleg a konyhában és a kamrában találkozhatsz vele. Az élelmiszermolyok közül az aszalványmoly a legkártékonyabb. Simán hazaviheted egy zacskó zabpehelyben vagy lisztben a lárvákat, amelyek elszaporodva végigfertőzhetik az összes alapanyagot. A nőstény moly petéket rak, amelyekből kikel a 20 milliméter hosszú, sárgás színű kukac, vagyis a lárva, amely úgy tesz tönkre mindent, hogy a táplálékban az ürülékéből szövedéket készít. Később, ha kifejlődtek, otthagyják az élelmiszert.

A lárvákból fejlődnek ki a lepkék, amelyek eláraszthatnak mindent a lakásban. Nem túl bíztató jövőkép. Ugyan a lepke már nem tesz kárt, de nagyon zavaró lehet, ahogy a lakásban röpköd és nem is túl szép látvány.

moly belső

Hogyan védekezz az élelmiszermolyok ellen?

Nem meglepő, de a tisztaság itt is fontos. A moly a ritkábban takarított felületeken nyugodtan le tudja rakni a petéit, így fontos, hogy ne legyen ilyen hely a lakásban. A moly az állandó hőmérsékletben érzi jól magát, ha gyakran szellőztetsz, a páratartalmat is megváltoztatod, akkor a molynak nem lesz megfelelő élettere a lakásodban. 

Vásárlás után vedd ki az eredeti csomagolásából a búzadarát, a zabpelyhet, a fűszereket, a kenyérmorzsát, de még a kakaót is. Ha még biztosabb szeretnél lenni a dolgodban, mielőtt kibontod a zacskókat, tedd őket 2-3 napra a mélyhűtőbe, hogy az esetleges lárvák elpusztuljanak. Vegyél jól zárható fém- vagy üvegedényt, ezekben tárolj mindent. Havonta egyszer tarts alapos átvizsgálást közöttük és ellenőrizd, hogy nem költözött-e valamelyikbe moly. Amikor nagytakarítasz, mindent pakolj ki, majd ecetes vagy teafaolajos kendővel törölgesd át a polcok minden oldalát. 

ruhamoly belső

Ruhamoly ellen így védekezz

A ruhamoly a szürke társával ellentétben aranysárgás színű. Szintén csak a lárvaállapotuk káros, a kifejlett lepkék csak zavaróak. A lárvák a növényi és az állati eredetű szövetet is károsítják. Ez a fajta rovar sem szereti a huzatot és a hőmérséklet és a páratartalom ingadozását, ezért is fontos, hogy gyakran és alaposan szellőztesd át a lakást. Ha a ruhákat néha kiteszed a napra, az is segít a molyok távoltartásában. A ruhák közé tehetsz kis textilzsákokban levendulát vagy szegfűszeget, ezeknek elég intenzív az illatuk, bár az embernek kellemes lehet, de a molyokat taszítja.

Ezek a rovarok az állandóságot, nyugalmat keresik, így ha rendszeresen átrendezed, szellőzteted, cserélgeted a ruháidat, akkor nem fognak megtelepedni rajtuk. Sokat segít, ha gyakran lekeféled, tisztogatod őket, így az esetleges petéket is eltávolítod. Azokat a ruhákat, amelyeket csak ritkán veszel elő, tedd zárható molyzsákba. 

Fotó: Getty Images
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon