10 sós ropogtatnivaló szilveszterre – Ezekkel várd a vendégeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akár vendégségbe mész, akár az ünnepi asztalt készíted elő, az édes sütemények mellett mindenképpen fordíts figyelmet a sós nassolnivalókra, hidd el, nagy szükség és kereslet lesz rájuk.
A sós süteményeket sokszor mostohagyerekként kezelik, és inkább boltit kínálnak, míg az édességektől roskadozik az asztal. Pedig sós nassolnivalókat is lehet változatosan készíteni. Minden buliban vagy vendégségben eljön az az idő, amikor megcsömörlesz az édes ízektől, és valami másra vágysz. Ilyenkor kerülnek elő a ropik, sós perecek, de hiába veszed a legjobbat, a bolti nem közelíti meg a házilag sütött ízét.
Pedig ha sütsz, érdemes egy édeset és egy sósat is készíteni, és akkor mindenkinek a kedvében tudsz majd járni. A sós nassok receptjét talán még többen is elkérik, hiszen azokból biztosan kevesebb van. Ennek a sajtos kockának a receptjét is érdemes megtanulni, és a következő alkalomra megsütni. A másik nagy kedvenc a sajtos rúd és a pogácsa, amelyhez mindenkinek van egy tuti receptje. Most igyekeztünk kicsit különlegesebbeket válogatni, hogy biztosan lenyűgözd a vendégeket.
Sós perec falatka
Ha szereted a sós perecet, de soknak tartanál egy egészet, akkor érdemes kipróbálni ezeket a falatkákat. A kisebb darabok amúgy is jobban mutatnak az asztalon, könnyebben eheted őket, és van rá esély, hogy mást is meg tudsz kóstolni. A sós perec falatkák kelt tésztából készülnek, de nem nehéz elkészíteni őket.
Zabpelyhes sós keksz
Ki mondta, hogy a nassolnivaló csak egészségtelen lehet? Érdemes elkészítened ezt a zabpelyhes sós kekszet, amelyet készíts teljes kiőrlésű liszttel, valamint keverj bele napraforgó- és szezámmagot is. A keksz vajjal és parmezán sajttal fog tökéletesen összeállni.
Sonkás-sajtos perec
Ez a perec nemcsak omlós és puha, de még sonkakockák is vannak a tésztájában. A sonkás-sajtos perec foszlós tésztáját 1 alapanyag teszi különlegessé: kacsazsírtól puha. Ahogy említettük, sonkát, sőt sajtot is gyúrhatsz bele, amelyből természetesen mehet a tetejére is.
Sajttal és sonkával töltött batyu
Ez a sonkával és sajttal töltött batyu olyan, mint egy kisebb szendvics, de természetesen nassolnivalónak is tökéletes. Sonka és sajt biztos van otthon, leveles tésztából pedig mindig érdemes egy-egy tekercset tartani a hűtőben, hiszen nagyon változatosan felhasználhatod.
Újhagymával és sajttal töltött tekercs
Szintén leveles tésztából készül ez az izgalmas finomság, amely sajttal és újhagymával van töltve, a ropogósságát pedig a benne található morzsának köszönheti, amely még a zsíros sajtot is magába szívja, így nem fog tocsogni a tészta. Az újhagymával és sajttal töltött tekercs biztosan a bulik egyik kedvence lesz.
Zabpelyhes túrós pogácsa
Bár a pogácsa tényleg a legnépszerűbb a sós sütemények közt, ez mégis kicsit eltér a megszokottól, mert zablisztből és zabpehelyből készül, és rengeteg túró van benne. Kelesztést sem igényel, csak össze kell keverni a tésztáját, és mehet a sütőbe. Sokkal egészségesebb, mint a normál változat, hiszen lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz a túrós-zabpelyhes pogácsa.
Brazil sajtos puffancs
A brazil sajtos puffancs kívülről ropogós, belül viszont levegős és picit lágy a sok olvadt sajtnak köszönhetően. Olyan, mint egy nagyon sajtos, kelesztést nem igénylő pogácsa, amely nassként, előételként is kínálható, de zöldségek, felvágottak mellé is. Tápiókaliszttel készül, így gluténmentes.
Sajtchips
A chipsről általában a krumpliból készült olajos ropogtatnivaló jut elsőnek az ember eszébe, pedig szuper alternatívák vannak zöldségekből is. Ez most sajtból készül, a legjobb, ha gouda fajtát választasz, amelyet elég, ha zöldfűszerekkel szórsz meg. A sajtchips nagyon hamar elkészül, és biztosan óriási siker lesz.
Leveles tésztába csomagolt kolbászkarikák
Egészen kevés munkával, bolti leveles tésztából készül ez a finomság, amely attól izgalmas, hogy a kis csomag belseje nem virslit, hanem szaftos kolbászt rejt. Ha van otthon maradék kolbászod, bátran használd fel, de ha sajtot teszel a tésztába, azzal is nagyon finom lesz. A leveles tésztába csomagolt kolbászkarikákból érdemes dupla adagot készítened.
Töltött pizzatáska
Ha kívánod a pizza ízét, de nem tudsz megenni egy egészet, vagy egész egyszerűen nem tudod eldönteni, milyen feltéttel szeretnéd enni, akkor készíts kis batyukat, amelyekbe tetszés szerint tehetsz sonkát, sajtot vagy bármit, amit megkívánsz. Ha nincs sok időd, nyugodtan használj bolti pizzatésztát, de természetesen háziból is nekiállhatsz a pizzatáskáknak.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors