
10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
A húsvéti vendégváró asztalról nem hiányozhatnak a sós sütik, ilyen a pogácsa, sajtos rúd, perec és társaik.
A hazai konyha jócskán bővelkedik sós vendégvárókban, amiket mindenki szeret. Az édes sütemények mellett mindig jó, ha sós finomságokkal is készülsz.
A pogácsa, perec, kifli elfér a húsvéti asztalon. Ezek a finomságok magukban falatozva is csodásak, de sonka vagy valamilyen hideg saláta és kence mellé is illenek. Sőt, még alkohol mellé is jólesnek. Ha még nem tudod, milyen sós vendégváróval készülj a húsvéti vendégvárás alkalmából, akkor ez a cikk neked szól, egy csokorba szedtük kedvenc receptjeinket. Te melyiket fogod elkészíteni?
Szezámmagos-sós rúd
A szezámmagos-sós rúd egyszerű finomság, alig valamiből készül, ennek ellenére felveszi a versenyt a drágább sós vendégvárókkal. A tésztája finom puha, köszönhetően a főtt burgonyának. Ebben a tésztában az a legjobb, hogy gyúrás után azonnal dolgozhatsz vele, de becsomagolva, hűtőben 1-2 napot gond nélkül tárolhatod. A finomság tésztájára fekete szezámmag kerül, de helyette chilipehellyel és sajttal is kipróbálhatod.

Virsli perectésztába csomagolva
A virsli perectésztába csomagolva mutatós harapnivaló, amiért garantáltan megőrülnek a vendégek. A virslis falatok mindig nagyon népszerűek, a leggyakrabban leveles tésztába kerülnek, de kelt tésztával is kipróbálható. Ha pedig valami különlegesre vágysz, akkor teszteld le ezt a perectésztába csomagolt finomságot.

Sós perec falatnyi kiadásban
A sós perec gusztusos finomság, amit nagyon egyszerű szervírozni. A sós nasi csodás vendégváró, a húsvéti parti kedvence, ami mellé a hideg saláták és a tojáskrém is illik. A falatokat érdemes frissen, melegen kínálni, mert így a legfinomabbak. Persze hidegen is jó, és még a csomagolást is bírja, így a tavaszi piknikkosárban is van helye.

Sonkás-sajtos perec
A sonkás-sajtos perec nem a megszokott módon készül. A finomság tésztájába kerül sonka és libazsír is, a tetejére pedig sok-sok reszelt sajt megy. A pufi perec nagyon finom, a tésztája álompuha. Ez a tökéletes textúra 2-3 napig is élvezhető, de biztos, hogy nem marad a nyakadon ez a finomság.

Házi sós kifli
A gusztusos házi sós kifli nagyobb és kisebb méretben is készülhet, utóbbi mutatósabb, ha vendégváróként kínálnád. A finom puha kifli jólesik magában, de sonka, tojáskrém és zöldségek mellé is kínálható. Ezt a tésztareceptet töltve is kipróbálhatod, pakolj bele sonkát, kolbászt, vagy ha már húsvét, akkor reszelt főtt tojást és sajtot.

Sütőporos pogácsa
A pogácsa a hazai konyha nagy kedvence, mely minden jeles alkalom vendégváró asztalán biztos résztvevő. Rengetegféle izgalmas pogácsareceptet lehet találni: ezek többsége időigényes, de találni egyszerűbb változatokat is, ilyen ez a sütőporos, amit nem kell dagasztani és keleszteni. A pogácsa tésztája finom puha, köszönhetően a túrónak.

Medvehagymás pogácsa
A medvehagymás pogácsa igazi különlegesség, tavaszi finomság, ami remekül illik a húsvéti asztalra. A tésztája finom puha, túróval és tejföllel gyúrva készül. A tésztát nem szükséges pihentetni, azonnal dolgozhatsz vele, de jól lefedve, hűtőben is tárolhatod. A medvehagyma kicsit pikánssá és mutatóssá teszi. A tésztát kiszúrhatod pogácsaszaggatóval, vagy fel is kockázhatod.

Medvehagymás vajdasági sós
A medvehagymás vajdasági sós elképesztően finom békebeli vendégváró. A sós finomság sokféle recept szerint kipróbálható. Van, aki krumplival vagy joghurttal gyúrja a tésztát, ettől lesz finom omlós. A receptben libazsírral készül, ettől finom porhanyós, és érződik az a bizonyos extra íz, amitől ellenállhatatlan lesz. A kis csomagok tetejét megszórhatod reszelt sajttal vagy szezámmaggal is.

Omlós sajtos rúd
Az omlós sajtos rúdból érdemes dupla adagot gyártani, mert nagyon finom, mindenki habzsolni fogja. A finomság libazsírral gyúrva készül, ettől lesz tökéletes a textúrája, és pluszízt is kap a tészta. A tésztát előre is begyúrhatod, és jól becsomagolva akár 2-3 napot is tárolhatod hűtőben. Amikor pedig szükség van rá, csak előkapod, és már nyújthatod is, majd vágd tetszőleges rudakra, szórd meg sajttal, és süsd szép aranybarnára.

Baconös-sajtos csiga
A baconös-sajtos csiga egyszerűen készül, kezdő konyhatündérek is gond nélkül összedobhatják. A mutatós falatokban bacon és sajt csábít. Sajtból érdemes kétfajtát használni, bacon helyett pedig sonkával és kolbásszal is kipróbálhatod. Hogy még izgalmasabb legyen, a töltelékbe csempéssz friss petrezselymet, újhagymát, póréhagymát, chilit vagy rozmaringot.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors