A sült krumpli sem unalmas, ha így készíted: 10 receptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Sütőben, olajban sütve, zöldfűszerekkel egybeforgatva, hasábként vagy egészben, rengeteg formában és ízesítéssel készülhet a sült krumpli, mindegyik teljesen más, de isteni finom lesz.
Bár a sült krumpliról általában a gyorséttermekben kapható hasáb jut az emberek eszébe, rengetegféleképpen készülhet a burgonya, sokkal ízletesebb és különlegesebb formákban is érdemes kipróbálni. Az alábbiakban kedvenc receptjeinket szedtük egy csokorba, ha szereted a krumplit, teszteld le mindegyiket.
Hagyományos sült krumpli
Tény és való, hogy az olajban sült krumpli a legropogósabb, isteni finom csak sóval megszórva is, nem lehet neki ellenállni. Ha a gyorséttermi kedvencet szeretnéd reprodukálni, kétszer süsd ki, úgy lesz igazán roppanós és aranybarna a külseje. A másik titok a cukros-ecetes áztatásban rejlik, ezt a lépést se hagyd ki. Ha forró zsiradékba teszed, és papírtörlőre szeded ki, nem lesz olyan olajos a sült krumplid.
Sütőben sült krumpli
Ha kevesebb zsiradékkal készítenéd a krumplit, sütőben is megsütheted, egy-két trükkel ugyanolyan ropogós lesz, mint az olajban készült. Fontos, hogy magas hőfokon, olajjal bedörzsölve készítsd, a fűszerezés pedig rád van bízva. Ha biztosra akarsz menni, ami a ropogósságot illeti, ezt a trükköt is próbáld ki.
Baconbe tekert sült krumpli
Ha egy kicsit izgalmasabbá tennéd a sült krumplit, tekerd baconbe, a szalonna ropogós lesz körülötte, ráadásul pluszízzel ruházza fel a burgonyát, ahogy az a kisült zsírjában puhul. Akár grillrácson is sülhet a krumpli, a füstös íz nagyon jól áll neki.
Libanoni sült krumpli
Ha egészen új megközelítésben próbálnád ki a sült krumplit, készítsd el a libanoni változatot. Először főzni kell a burgonyát, majd serpenyőben megpirítani, nem is akárhogyan: olyan melegítő fűszerek kerülnek rá, mint a chili vagy a kurkuma. Hogy igazán frissítő legyen, zöldfűszereket is szórj rá, kaprot, koriandert, petrezselymet.
Görög sült krumpli
Ha már szó volt a libanoniról, a görög sült krumplit is meg kell említeni. A burgonya citromos-oregánós szószban sül krémesre a sütés első felében, majd utána fedő nélkül pirul. A zöldfűszer és a citrus mellett a fokhagyma, az olíva és a mustár dominál a receptben, nagyon izgalmas és összetett lesz az ízélmény.
Rozmaringgal sült krumpli
Nem feltétlenül kell ilyen extra ízesítésekre gondolni a sült krumpli kapcsán, simán rozmaringgal és fokhagymával sütve is mennyei lesz. Hogy kívülről ropogós, belül pedig krémes legyen, érdemes előfőzni a krumplit, majd fűszeres olajon pirítani meg. Utóbbihoz forrósíts olajat, tegyél bele megtört fokhagymagerezdeket és rozmaringágakat, majd mikor átvette az ízüket a zsiradék, szűrd le.
Héjában sült krumpli
Nem csak hasábokra vágva lehet megsütni a krumplit, a héjában sült változat az egyik legnagyobb kedvenc. Igaz, így nem lesz ropogós, cserébe viszont elképesztően krémesre sül a belseje, egy kevés vajjal megkenve, sóval megszórva mennyei lesz. Ha valamit változtatnál a jól bevált recepten, akkor pedig próbáld ki zúzva a héjában sült krumplit.
Mézes-chilis sült krumpli
Ez talán a legkülönlegesebb recept a válogatásban, a krumpli ropogós a kukoricalisztes bundának köszönhetően, miközben édes-csípős máz borítja a külsejét. Utóbbiban méz, szójaszósz, ketchup, ecet is helyet kap, nagyon összetett az íze. A ropogós sült krumplit pirított szezámmaggal szórd meg tálalás előtt.
Mustárral sült újkrumpli
Amíg kapni újkrumplit, érdemes sütve is kipróbálni, nagy előnye, hogy nem kell pucolni, rajta maradhat a héja, vagy egy mozdulattal ledörzsölheted róla. Az újkrumpli gyorsabban átsül, mint a hagyományos burgonya, akár serpenyőben is elkészítheted. Mustáros-fokhagymás szószban lesz a legfinomabb.
Majonézben sült krumpli
Ha majonézben sül, egészen krémes lesz a krumpli, de ízben is sokat dob rajta a szósz. A majonézt házilag is elkészítheted, ha több időd van, de boltival is tökéletesen működik. Ez a változat is sütőben pirul, a majonézes szósznak köszönhetően nem lesz száraz.
Fotók: Getty Images