Héjában, zúzva sült krumpli tejföllel - Olcsó, mégis isteni vacsora

lapitott krumpli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Se nem főtt, se nem sült, se nem egész, se nem hasáb: ez a krumpli minden kategórián kívül és felül áll, ezért szerettük meg azonnal.

Mostanában nagyon vonzanak azok a lehetőségek, amik a krumpliból hoznak ki valami újat. Alapjáraton nagyon unalmas már a sült, főtt, pürévonalon mozogni, ezért is kapom fel a fejem mindig egy-egy új ötletre. Ilyen volt ez az indiai karfiolos verzió, ami inkább egytálétel szerepét töltötte be, ez a mostani változat viszont a krumplit köret minőségében hagyja, mégis egy olyan állagot hoz ki belőle, amit eddig még sosem próbáltunk. Mindezt teszi úgy, hogy bár hosszabb idő alatt készül el, mint egy sima püré, mégis sokkal kevesebb vele a tényleges munka. Igazi lusta, mégis nagyot ütő trükk. 

A trükk

A titok a következő: a krumplikat héjastul meg kell főzni. Amikor megpuhultak, sütőpapíros tepsibe kell őket rakosgatni, majd egy pohár, frusztráltabb, feszültebb napokon a csupasz öklünk segítségével össze kell törni. No nem teljesen, csak csapni kell rá egyet, hogy kilapuljanak. Ezután forró sütőben ropogósra kell őket sütni. Végeredményül egy belül puha, kívül ropogós és a szokásosnál merőben ízesebb végeredményt kapunk.

Mindezt fokozhatjuk valamilyen exra szósszal is, de teljesen hagyományos tejföllel a legjobb, egy kis salátával kísérve vagy anélkül.

Héjában főtt, majd lapított krumpli

lapitott krumpli

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat saját héjukban, sós vízben éppen csak puhára főzzük.

Leszűrjük és felitatjuk róluk a nedvességet, majd sütőpapíros tepsire tesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokon. A krumplikat egy pohár segítségével kilapítjuk. Lekenjük őket olívaolajjal, sózzuk, és 20 perc alatt megsütjük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük