A sült rizs alapképlete: bármilyen maradékból elkészíthető
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Zöldséges, ropogós, fűszeres és tíz perc alatt elkészíthető maradékokból - a sült rizs a munkából hazaeső ember legjobb barátja.
A sült rizs a mai, internacionális konyhákat kedvelő szakács BMV levese. Mert bármivel elkészíthető, ami a maradék rizsen kívül van otthon, ráadásul pillanatok alatt, és mindig csodás lesz.
Benne Minden Vacak leves, erre emlékszik még valaki? Állítólag még manapság is felkerül a menzák étlapjára, remélhetőleg csak ironikus mellékzöngével. Mert attól még, hogy maradékokat dolgozunk fel egy ételben, annak még nem kell vacaknak lennie, sőt. Lehet, hogy a sok kis hasznosíthatatlan hozzávalóból egy szuper vacsora kerekedik.
Tipikus hétfői eset: a hűtőben csupa hétvégi maradék, egy csomó főtt rizs - sosem találom el, mennyi az elég, - ilyen-olyan párolt vagy főtt zöldség, esetleg friss, feldarabolt is, valamint némi maradék sült hús is található. Ilyenkor csak egy serpenyő meg valamilyen szósz kell, és biztosan sült rizs lesz a maradékok sorsa.
A rizs
A hátrány, amiből itt csak előny származik: a sült rizs ugyanis kizárólag másnapos rizsből jó. Frissen főttből ragacsos, kis rönkökben összetapadó, kellemetlen állagú trutymó lesz belőle. A rizs fajtája máskülönben mindegy, lehet jázmin vagy basmati, de persze a krémes rizsek nem a legjobbak, a rizottórizst hagyjuk meg a rizottónak vagy a tejberizsnek.
Friss rizsből - trükkel
Ha mégis nagyon megkívántuk a sült rizst, de nem akarunk egy éjszakát várni, míg a rizs pihen, kövessük a Food Lab módszerét: terítsük ki a főtt rizst egyenletesen, és hagyjuk teljesen kihűlni. Így elpárolog róla a felesleges nedvesség, éppen ideális állagú lesz.
Forró serpenyő vagy wok
A sült rizs előnye a gyorsaság, ehhez viszont nagyon magas hőmérsékletre van szükség. Ahhoz pedig, hogy mindent forrón, hirtelen tudjunk megpirítani, minden ott kell, hogy legyen a kezünk ügyében. A zöldségek feldarabolva, a hús előkészítve, a szósz bekeverve, a tojás felverve. Nem baj, ha nincs wokunk, de a serpenyő is legyen nagyon forró, hogy minden pirulhasson.
Párolt és friss is
Külön jó, ha a kiegészítők között van többféle állagú zöldség, például párolt brokkoli és friss paprika, párolt borsó és friss répa - és így tovább, az alap mindegy.
Szósz
A szósz készülhet mogyoróvajjal, szójaszósszal, lehet csípős vagy savanyú, esetleg édes-savanyú is, ez kedvünktől és a kamránktól függ. Az fontos, hogy ne áztassa szét a rizst, mert ez az étel mégiscsak magáról a rizsről szól, a feltétek, a szósz, minden más csak kiegészítő.
Fotók: Ács Bori/Sóbors