A gyerekkel együtt sütni nem csak jó szórakozás, okosak is lesznek tőle

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sipirc befele a konyhából! Hangzott sokszor gyerekkoromban, és legtöbbször én is legszívesebben kizavarnám a lábam alatt szaladgáló kölyköket, mert sietek, kapkodok, kész akarok lenni és azt hiszem, mindenki éhen hal, ha nem rakom az asztalra az ebédet időben.

Pedig a gyerekekkel együtt sütni főzni nagyon hasznos dolog, és ha sikerül kicsit belelassítani, lenyelni a tudatot, hogy biztosan brutális kosz és rendetlenség lesz a végén, akkor nem csak jó buli lehet belőle vagy hatékony unaloműző egy esős, sötét téli délutánon, de még okosodhatnak is tőle. Jön a téli szünet, nincs ennél alkalmasabb időszak a közös sütés-főzésre és a konyha csatatérré alakítására.

Finommotorika

Akinek van vagy volt ovis gyerek, biztosan hallotta már ezt a szót, ez a kiskori fejlesztés vesszőparipája. Gyakorlatilag kézügyességről van szó, pontosabban a kéz apró mozdulatai által történő ügyesedésről. Ez azért fontos, mert ebből a készségből lesz aztán ügyes ceruzatartás, rajzolás, majd később írás az iskolában. A tésztagyúrás, szaggatás, csipkedés, kevergetés, öntögetés mind fejlesztik a finom motorikát. 

Szenzoros

A gyerek nemcsak azért szeret két tenyérrel tapicskolni a homokozóban, sárban, asztalra egyenletesen felkent joghurtban, mert az jólesik neki, mert jó érzés. Azért is, mert ezek az ingerek, a különböző állagú, textúrájú anyagok tapintása fejleszti az idegrendszert, ami pedig minden más készség fejlődéséhez szükséges. Szóval ezért van az, hogyha elővesszük a rizst, akkor az ovis rögtön könyékig mélyeszti a zsákban a kezeit.

matyifoz1

Számolás és fizika

Az iskolás már kevésbé van kiélezve a szenzoros ingerekre, inkább a tudományos oldala érdekli a főzésnek. Mire való a liszt és mi történik, ha elkeverjük a tojással? Mennyi az egy gramm, deci, csipet, mi a különbség a teáskanál és evőkanál között?  Ez avokádó vagy kivi? És így tovább.

Mit segíthetek?

Bármennyire koszos tevékenység, csodálatosan jó hatással van a kisebbekre például a rántott hús panírozása, zsemlemorzsában, lisztben, tojásban tapicskolás - az óvodások már egész ügyesek is benne. Szeretnek gépi habverővel dolgozni, rácsodálkozni a tejszín habbá alakulásának varázslatos csodájára, a tojás habbá puffadására. Az iskolás már ügyesen olvassa a receptet, kiméri az alapanyagok mennyiségeit, a keverés, gyúrás és különösen a szaggatás pedig minden korosztály kedvenc elfoglaltsága. A mézeskalácsot nem nagyon tudják elrontani, de a bejgliben is segíthetnek tésztát gyúrni, tölteléket egyengetni, tűvel szurkálni, tojással kenni.

Ezt is szeretjük