![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A gyerekkel együtt sütni nem csak jó szórakozás, okosak is lesznek tőle
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sipirc befele a konyhából! Hangzott sokszor gyerekkoromban, és legtöbbször én is legszívesebben kizavarnám a lábam alatt szaladgáló kölyköket, mert sietek, kapkodok, kész akarok lenni és azt hiszem, mindenki éhen hal, ha nem rakom az asztalra az ebédet időben.
Pedig a gyerekekkel együtt sütni főzni nagyon hasznos dolog, és ha sikerül kicsit belelassítani, lenyelni a tudatot, hogy biztosan brutális kosz és rendetlenség lesz a végén, akkor nem csak jó buli lehet belőle vagy hatékony unaloműző egy esős, sötét téli délutánon, de még okosodhatnak is tőle. Jön a téli szünet, nincs ennél alkalmasabb időszak a közös sütés-főzésre és a konyha csatatérré alakítására.
Finommotorika
Akinek van vagy volt ovis gyerek, biztosan hallotta már ezt a szót, ez a kiskori fejlesztés vesszőparipája. Gyakorlatilag kézügyességről van szó, pontosabban a kéz apró mozdulatai által történő ügyesedésről. Ez azért fontos, mert ebből a készségből lesz aztán ügyes ceruzatartás, rajzolás, majd később írás az iskolában. A tésztagyúrás, szaggatás, csipkedés, kevergetés, öntögetés mind fejlesztik a finom motorikát.
Szenzoros
A gyerek nemcsak azért szeret két tenyérrel tapicskolni a homokozóban, sárban, asztalra egyenletesen felkent joghurtban, mert az jólesik neki, mert jó érzés. Azért is, mert ezek az ingerek, a különböző állagú, textúrájú anyagok tapintása fejleszti az idegrendszert, ami pedig minden más készség fejlődéséhez szükséges. Szóval ezért van az, hogyha elővesszük a rizst, akkor az ovis rögtön könyékig mélyeszti a zsákban a kezeit.
![matyifoz1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290915/29091533_24d9aa6434b4db64df69915551de3477_wm.jpg)
Számolás és fizika
Az iskolás már kevésbé van kiélezve a szenzoros ingerekre, inkább a tudományos oldala érdekli a főzésnek. Mire való a liszt és mi történik, ha elkeverjük a tojással? Mennyi az egy gramm, deci, csipet, mi a különbség a teáskanál és evőkanál között? Ez avokádó vagy kivi? És így tovább.
Mit segíthetek?
Bármennyire koszos tevékenység, csodálatosan jó hatással van a kisebbekre például a rántott hús panírozása, zsemlemorzsában, lisztben, tojásban tapicskolás - az óvodások már egész ügyesek is benne. Szeretnek gépi habverővel dolgozni, rácsodálkozni a tejszín habbá alakulásának varázslatos csodájára, a tojás habbá puffadására. Az iskolás már ügyesen olvassa a receptet, kiméri az alapanyagok mennyiségeit, a keverés, gyúrás és különösen a szaggatás pedig minden korosztály kedvenc elfoglaltsága. A mézeskalácsot nem nagyon tudják elrontani, de a bejgliben is segíthetnek tésztát gyúrni, tölteléket egyengetni, tűvel szurkálni, tojással kenni.