
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A szegfűszeg, amennyire parányi méretű, olyannyira nagy hatással van a szervezetünkre. Egészségügyi hatásait talán kevesen ismerik, így most bevezetünk ennek rejtelmeibe is, és megmutatjuk az 5 legfontosabbat.
A szegfűszeg egy örökzöld fa apró, szárított virága, és íze igencsak hasonló a fahéjéhoz, bár egy picit fűszeresebb is annál. Őrölve és egészben is beszerezhető ma már szinte minden élelmiszerüzletben, és nélkülözhetetlen elemévé vált már a sütésnek és a főzésnek egyaránt.
Rengeteg ételhez felhasználhatod, bár igaz, főként a hideg, téli napokon és ünnepekkor kap központi szerepet, amikor már csak a forralt bor és a karácsonyi sütemények járnak az eszünkben.
Mit ad nekünk a szegfűszeg?
A szegfűszeg tele van tápanyagokkal, mint a kálium, a vas, a kalcium és a béta-karotin. Fűszerről lévén szó kalóriamennyisége szinte elhanyagolható.
A szegfűszeg 5 szuper képessége
Gyulladáscsökkentő
A szegfűszeg antioxidánsokat tartalmaz, amelyekről számos kutatás igazolta, hogy erős gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki a szervezetre, így krónikus betegségek kezelésében és megelőzésében is hatékony szerepet játszhat.
Antimikrobiális hatás
Amellett, hogy gyulladáscsökkentésre is alkalmas, erős antimikrobiális hatással is rendelkezik, ami annyit jelent, hogy számos baktérium- és gombatörzzsel szemben – köztük az E. coli, a Staphaureus és a Candida gomba – hatékonyan veszi fel a harcot.
Fájdalomcsillapító
Talán nem is gondolnád, de a szegfűszeg fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét. Ezen képességéről a 13. század óta vannak feljegyzések, amikor is először fogfájás csillapítására használták. Itt a szegfűszeg eugenoltartalmát kell kiemelnünk, amely a gyulladást is csökkenti, de érzéstelenítőként is ismert. Éppen ezért, ha például fogfájással küzdesz, érdemes szegfűszeges szájvizet vagy szegfűszegolajat vásárolnod, amelyek segíthetnek a fájdalom csökkentésében.
Szegfűszeggel a rák ellen
Szintén tanulmányok igazolják, hogy a már említett eugenolnak olyan plusztulajdonságai is vannak, mint a rákos megbetegedések megelőzése. Kutatásokat a méhnyakrák és a nyelőcsőkrák kapcsán végeztek, de fontos kiemelni, hogy nagyobb mennyiségben csak orvossal történő konzultáció mellett ajánlott fogyasztani, mivel nagy adagban a szegfűszeg mérgező is lehet.

Vércukorszintkontroll
A szegfűszeg fogyasztása jótékonyan hat a vércukorszintre és az inzulinrezisztenciára, ezt állatokon végzett kísérletekkel igazolni is tudták. Ráadásul már olyan irányú kutatások is zajlanak, amelyekben azt igyekeznek bizonyítani, hogy a szegfűszeg segíthet a PCOS-ben szenvedők tüneteinek enyhítésében is.
Fotó forrása: Getty Images