![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ilyen az erdélyi és a magyar konyha fúziója: a Székely Kutyát kötelező megkóstolni
![székelykutya](https://kep.index.hu/1/0/4848/48481/484814/48481404_3696292_82d730f92e7d56a0529ec8f73ca0ee12_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Két és fél éve nyitotta meg a kapuit a SZÉK Restaurant & Bar, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. A friss étlapra most felkerült egy igazi különlegesség is: a Székely Kutya.
Az Andrássy út 41. alatt 2020 októberében megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízeket öltöztetik modern köntösbe.
Az étterem ma már azonban arról is ismert, hogy étlapja minden évben kétszer újul meg, hiszen a tavasznak és a nyárnak, de az ősznek és a télnek is megvan az a jellemző ízvilága, amit szeretünk viszontlátni az asztalon is.
Kutyából nem lesz Székely Kutya
A nyári étlapra felkerült Székely Kutyával kapcsolatban az étterem székelyudvarhelyi származású tulajdonosa, ügyvezetője, Varga Szidónia villámgyorsan eloszlatta a félreértéseket.
„... Étlapunkon a Székely Kutya a székely hot dogot jelenti. Fúziós konyhánk egyik terméke, amelynek az elnevezése csak a hot dog nyers fordítása miatt ennyire szembeötlő” – magyarázta Varga Szidónia, aki azt is elárulta, honnan jött a székely hot dog ötlete.
![szék2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48481/484814/48481452_75ec2a882db5f33d1f9a4eedc3033557_wm.jpg)
„Sok fiatal külföldi vendégünk van, akik igénylik a számukra ismert, kedvelt fogásokat. Nagy siker volt a tavalyi étlapunkon a Kárpát Burger, ami szintén egy székely–amerikai gourmet fast food fogásunk volt. A mostani étlapon az amerikai hot dogot készítjük el székely ízekkel” – tette hozzá a SZÉK ügyvezetője.
A székely hot dog elkészítésének titkába Réti Sebestyén engedett bepillantást, aki korábban a Déryné Bistro, a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette.
„A hot dog egy tipikus amerikai fast food, a miáltalunk készített verziót kifejezetten a fiatal vendégeinknek szánjuk, és éttermünk imázsának megfelelve székely ízekkel fuzionáljuk. A Székely Kutya legfontosabb alkotóeleme az éttermünk számára az Osváth Gábor kolbásztöltő mester által egyedileg készített kézműves kolbász, amit instrukcióim szerint fűszerez. Friss lestyánnal, fokhagymával, frissen őrölt borssal készítik, csak nekünk. A kifli, amelybe ez a különleges kolbász belekerül, szintén kézműves termék. Egy remek erdélyi ízesítésű mustáros szószt készítünk még, és friss káposztasalátával, burgonyaszirommal tálaljuk. Így készül a Szék Restaurant & Bar egyik új gourmet fast food fúziós ételremeke” – részletezte a Székely Kutya készítését Réti Sebestyén.
![szekelykutya2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48481/484815/48481570_47fc31fc5d6cccc63ba910ecff11f6bb_wm.jpg)
Fiatalos ételek a gourmet fast food jegyében
Az étterem új, tavaszi-nyári étlapján fontos szerepet kap a gourmet fast food, mindamellett, hogy továbbra is fontosnak tartják a hagyományos, jellegzetes székely ízeket is, amelyek két és fél évvel ezelőtti nyitásuk óta igazi slágernek számítanak a vendégek körében.
„Hangsúlyos a gourmet fast food is, hiszen vannak még más gyorsan-könnyen fogyasztható ételkülönlegességeink is most, de azt nem mondanám, hogy csak ennek a jegyében készült az étlapunk. Idén újításnak szánjuk, hogy ételeink fiatalosra, könnyedre hangolva készüljenek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőzve lennének a „fajsúlyos fogásaink” – tette hozzá Varga Szidónia.
A SZÉK egyik fontos célkitűzése, hogy a hagyományos székely ízeket a modern technikákkal ötvözve megismertessék a magyar és külföldi vendégekkel, ennek ellenére az étlapon több igazán magyar fogás is szerepet kapott.
„Ilyen például a hízott kacsamáj pácolt lecsóval, amit saját zsírjában sütve készítünk. A lestyános töltött paprika is formájában a magyar konyhát idézi, mivel Erdélyben a töltött paprikát levesként fogyasztják. A lestyános ízesítéssel azért ezt is SZÉKelyesítjük kicsit. A széki zöldfűszeres lecsó padlizsánnal, cukkinivel, csicseriborsóval is egy szintén magyaros-erdélyi ízesítésű vegán étel. De a tulajdonosunknak, Szidóniának kedvezve elkészítettük az általa nagyon kedvelt somlóit, természetesen egyedi formában” – magyarázta Réti Sebestyén séf, aki azt is elárulta, mi a személyes kedvence az étterem megújult étlapjáról.
![töltött-paprika](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48481/484815/48481500_dc21f8325a66657a76b6fbaff09b084f_wm.jpg)
„Különleges fogásként kiemelném az erdélyi konfitált sertéspofát pirított gombákkal, vajas ceruzababbal, gyöngyhagymás burgonyával, a tengeri sügérfilét karfiolkrémmel, édesköményes paradicsommal, illetve a málnás ruby csokoládés souflét citrus sorbet-val, amit jéggőzzel tálalunk. Mindhárom étel elkészítése az én és a csapatom kiemelt figyelmét igényli” – részletezte új étlapjuk különlegességeit a séf.
Saját tapasztalatok
Egy sajtóesemény keretein belül nekünk is lehetőségünk volt megkóstolni a tavaszi-nyári étlap fogásait, így a már említett Székely Kutyát vagy lestyános töltött paprikát, illetve az egyik legnagyobb kedvencünket, a kapros vajtökkrémlevest. A hideg, joghurtos leves nagyon frissítő, a kovászolt vajtök pedig különlegessé teszi. Bár a töltött paprika nagyon hasonlított az általunk is ismert változatra, hiszen édeskés paradicsomszósz borította, a lestyán és a kápia paprika használata egészen új ízélményt adott. Személyes kedvencem volt a ruby csokis szuflé, amely a málnától friss, picit fanyar, miközben édes és krémes, de még sokáig lehetne folytatni a sort.
![rubyszuflé](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48481/484815/48481504_afbea4df9b23dfecb86fa6ac75a6648f_wm.jpg)
Az étterem enteriőrje is nagyon hangulatos, kellemes légkört teremtettek, baráti beszélgetésekhez, de egy romantikus randihoz is ideális helyszín. A könnyed fogások mellé üde borok közül válogathatnak a betérő vendégek, de az édesszájúaknak a Széki Lány koktélt is szívből ajánljuk.
Fotók: SZÉK