Michelin-csillagos éttermek a Szigliget Várudvarban - Gyönyörű panoráma és minőségi ételek várnak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már nem csak a kilátásért érdemes felmászni a Szigligeti Várba, a Várudvarban budapesti éttermek pop-up kitelepüléseinek kínálatát kóstolhatod meg, miközben megpihensz és gyönyörködsz a Balatonban.
Szigliget a Balaton északi partjának egyik legcsendesebb települése, gyönyörű kilátással és csodás kikötővel. Bár az északi partra idén valamiért többen látogatnak el, még így is vannak olyan helyek, amelyekre kevesebb figyelem irányul, mint amennyit megérdemelnének.
Ilyen a Szigliget Várudvar is, amely nemcsak kilátásban erős, hanem kulturális programokban is bővelkedik - a gasztronómia eddig viszont nem került előtérbe. A várudvari kilátásért bizony meg kell dolgozni - mászni -, a jutalmad viszont nemcsak a pazar panoráma, hanem a különleges ételek és italok lesznek.
A Balatonon lassan már minden minőségi étterem megtalálható, ha máshogy nem, akkor kitelepülős, azaz pop-up formában. Végre lehet úgy jókat enni, hogy közben nem kell feszengeni sem, ráadásul így akár egy hétvégi kiruccanás is felér egy teljes körű nyaralással. Az északi parton amúgy is nagy a pezsgés, de érdemes Balatonfüreden és Tihanyon túl is körbenézni, Szigligeten is megállni.
Michelin-csillagos éttermek egy rakáson
Volt szerencsénk végigkóstolni a Várudvar finomságait, így nagyobb rálátást kaptunk az óriási kínálatra.
Idén a Szigliget Várudvarba költözött Palágyi Eszter, Michelin-csillagos séf étterme, valamint Rácz Jenő, aki szintén Michelin-csillaggal büszkélkedhet, is megálmodott ide egy új street food koncepciót. A kínálatból a gourmet kacsás szendvicset kóstolhattuk, amely tulajdonképpen egy különleges, tortillába csomagolt gyrosra emlékeztet, amelybe tofukockákat is pakolnak.
A Costes is kitelepült az udvarba, hamburgerrel és grillételekkel, illetve telitalálat a Digó pizza is, amely talán a legjobb fatüzelésű kemencében készült nápolyi pizzát kínálja, és így már a Balatonon is elérhető. A Burrata és Coppa sonkás pizza egyszerűen tökéletes volt. A magyaros vonal kedvelői a Nudli tésztáit ehetik, köztük egy egészen izgalmas vargabélest fahéjas tejföllel leöntve. A Várudvarban ezek mellett megkóstolhatod még Kató néni kürtőskalácsát és az Unicone télifagyiját is.
Az előételért és a másik desszertért, az "ehető souvenir"-ért Palágyi Eszter felelt, előbbi zsírjában sült kacsamáj volt sós linzerrel, füstölt kacsamellel és piros almával, mindezek az ízek egy kicsi üvegbe zárva, a desszert pedig szintén egy egészen különleges, a somlóira emlékeztető csokis desszert volt.
Nespresso pop-up boutique
A Nespresso is felállított egy pop-up boutique-ot, ahol nemcsak kapszulákat vásárolhatsz, hanem jegeskávé-különlegességeket és kávés koktélokat is kóstolhatsz. Az ételek mellé ki tudod választani a hozzájuk illő kávékat - mintha borról lenne szó -, legyen az főétel vagy desszert. Aki pedig a jegeskávékért rajong, különleges variációkat kóstolhat, köztük az egészen extrém, Chiara Ferragni divatblogger által megálmodott jeges eszpresszót egy igazán gazdag, kókuszos ízvilággal feldobva, vattacukorral megkoronázva. Én egy fokkal letisztultabb ízeket kedvelek, így a Freddo Intenso Tikki Frissítőt ajánlom, amely gyömbérsörrel, Tiki sziruppal, bazsalikommal és lime-mal készül.
Kulturális programok is lesznek
A Várudvarban a kulináris élmények mellett szabadtéri színházi produkciókat és könnyűzenei koncerteket is élvezhetsz egész nyáron. Az éttermek délben nyitnak, a Costes, a "nem rossz" (Rácz Jenő) és a Digó hétfőn és kedden, a Nudli pedig szerdán és csütörtökön tart zárva.
Fotó: cover: Nespresso, belső: Nespresso, Szász Eszter /Sóbors