Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Az ősz egyik kedvence a lédús szilva, mely igazi szuperélemiszer, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Érdemes minél többször fogyasztani.
A különleges, sötétkék és sötétvörös árnyalatban ragyogó szilva zamatos ízével mindenkit levesz a lábáról. A csodás gyümölcs finom frissen, aszalva és a konyhában is felhasználható. A hazai gasztronómia nagyon szereti, szilvából készül a legfinomabb házi lekvár, pálinka, sokféle sütemény és még húsos receptek, különleges köretek is alkothatók a gyümölcsből.
A csodás gyümölcs majd kicsattan a vitaminoktól. Található benne A-, B-, C-, E- és K-vitamin is, valamint antioxidáns és ásványi anyag. Rendszeres fogyasztásával támogathatod a szervezetedet, erősíti az immunrendszert, az idegrendszer működésére is jótékonyan hat. A gyümölcs kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrába is beilleszthető, a szigorú napokon jól fog esni az édes íze.
Miért érdemes fogyasztani?
Magas vitamintartalom
A legegyszerűbb válasz, azért, mert finom. Igen, az, és ahogy már említettem, egészséges is, ezt pedig nem szabad félvállról venni. A szilvában található K1-vitamin és kálium, amelyek hozzájárulnak az egészséges csontozat megőrzéséhez. Frissen és aszalt formában fogyasztva is hatásos, segít megelőzni a csonttömeg csökkenését és hozzájárul a csontritkulás elleni küzdelemhez. A K-vitamin és a kálium párosa a véralvadás terén is jelentős szerepet tölt be, segíti a megfelelő izom- és idegrendszer-működést. A kálium szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
A szilvát vashiány esetén is ajánlott fogyasztani, tele van magnéziummal, vassal és fluoriddal.
A szilvában bőven találni olyan tápanyagokat, amelyek a szem egészségét támogatják. Van benne A-vitamin, lutein, melyek védik a szemet, és késleltetik az öregedési folyamatokat. Mivel tartalmaz C-vitamint és antioxidánsokat, csökkenti a gyulladást, és az immunrendszert is támogatja.
Rendszeres fogyasztása az agy működésére is pozitívan hat, csökkenti a memóriazavarokat.
Rostokban gazdag
A finomság rostban gazdag, ami a megfelelő emésztéshez járul hozzá. Segít a székrekedés kezelésében, szabályozza a bélműködést, kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású. A nem túl méretes gyümölcs 85 százalékban vízből áll, így hidratálás terén is hasznos.
Mennyit ajánlott belőle fogyasztani?
Ne nagy mennyiségben habzsold, ha túl sok szilvát fogyasztasz, annak káros hatása is lehet. A szilva néhány emberből allergiás reakciót válthat ki. A gyümölcs magját sem szabad felhasználni, mert olyan vegyületet tartalmaz, ami mérgezést okozhat.
A túlzott szilvaevés az érzékenyebb gyomrúak számára is okozhat kellemetlenséget, puffadást vagy hasmenést. Naponta 3-5 darab szilva fogyasztása ajánlott, ezzel a mennyiséggel csak jót tehetsz a szervezeteddel.
Fotók: Getty Images