10 csodás recept szilvával: édes és pikáns finomságok egy helyen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szilva csodás gyümölcs, mely frissen és aszalva is fogyasztható, sőt sütés és főzés során is érdemes felhasználni.
A szilva szezonja júliustól egészen októberig tart. Ilyenkor a gyümölcs rajongói már a télre is gondolnak, és üvegbe zárva is elteszik a gyümölcsöt.
A szilva egészséges, magas a víztartalma, ezért a hidratálásban is szerepet játszik. A gyümölcs vitaminokban gazdag, A-, B- és C-vitaminban is bővelkedik. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, támogatja az immunrendszert és az emésztésnek is jót tesz a magas rosttartalma miatt.
A gyümölcsöt szezonjában ajánlott frissen fogyasztani, de aszaltan is értékes és finom is. A szilva a konyhában remek alapanyag, pompás sütemény, leves és különleges köret is alkotható belőle. Most kedvenc receptjeinkből válogattunk, mutatjuk, miket érdemes szilvából készíteni.
Puha, fordított szilvás sütemény
A szilvás kevert sütemény egyszerűen készül, mégis nagyon trükkös. A francia desszert tarte tatin néven ismert, a leggyakrabban almával készül, de más gyümölccsel is működik a recept, érdemes szilvával is kipróbálni. A fordított sütemény öröm a szemnek és az ízlelőbimbóknak. Légmentesen tárolva 2-3 napig is megőrzi puha állagát a tészta.
Tojásmentes szilvás galette
Még egy francia süti a listán! A galette igazán különleges finomság, a legjobb, hogy formára nincs is szükség hozzá. Az omlós tésztájú sütemény édes és sós töltelékkel is finom, érdemes szezonális alapanyagokkal elkészíteni. Arra azonban ügyelj, hogy a tészta ne ázzon el, épp ezért a szilva mellé forgass darált diót, mandulát vagy zsemlemorzsát.
Fűszeres házi szilvalekvár
A fűszeres, házi szilvalekvárnak nincsen párja, és készülhet simára turmixolva vagy darabosan is. A hagyományos elkészítés helyett pedig sütőben is összedobható, így még egyszerűbb is a megalkotása. Fűszerek közül kardamom és szegfűszeg teszi izgalmassá. A szilvalekvár igazi különlegesség, jólesik kalácsra kenve és különböző süteményekre is kerülhet.
Házi ecetes szilva
A házi ecetes szilva igazi különlegesség, melynek megalkotásánál fontos, hogy ne túlérett gyümölcsöt válassz, mert akkor nem lesz roppanós a finomság. Az ecetes szilva fűszerezésével érdemes játszani, jól áll neki a fahéj és a szegfűszeg. A különlegesség sültek és szaftos ételek mellé tökéletes kísérő.
Tökéletes szilvás gombóc
A szilvás gombóc békebeli finomság, melyből érdemes dupla, sőt tripla adaggal gyártani. A házi gombócok jól bírják a fagyasztást, így feltankolhatod vele a mélyhűtőt. Az elkészült puha, édes tölteléket rejtő desszertet porcukorral meghintve vagy mézes tejföllel kínáld.
Szilvás morzsasüti
A szilvás morzsasüti megúszós desszert, hisz kevés munkával jár. A finomság hagyományosan tejtermékekkel készül, ez a recept azonban növényi zsiradékokat ajánl. Amitől igazán különleges, az a reszelt narancshéj. A vegán süti csodaszép és nagyon finom, jeles alkalmak asztalán is megállja a helyét.
Joghurtos, fahéjas szilvaleves
A szilvából csodás leves is összedobható, mely könnyed desszertként is megállja a helyét. Ha így kínálnád, akkor feltétlen koronázd meg tejszínhabbal és mandulaszeletekkel, sőt túrógombóccal vagy mini pufi palacsintával is érdemes kipróbálni. A csodaszép gyümölcsleves melegen és hidegen is jólesik.
Nagyiféle szilvás kifli
A nagyiféle édes kifli tésztája hihetetlenül omlós, köszönhetően a zsírnak. A kifli bármilyen édes töltelékkel készíthető, de szilvalekvárral kenve a legfinomabb. Hogy még csodásabb legyen az ízélmény, érdemes a lekvárra darált diót vagy mákot szórni. A kész kifliket még melegen szórd meg porcukorral vagy vaníliás cukorral.
Sült szilva
A sült szilva csodás köret, sültekhez remekül illik, sült kacsacomb mellé kötelező kipróbálni! A szilvát húsokkal együtt is megsütheted. Ha azonban köretként készítenéd, akkor a gyümölcsöt félbevágva, a magjától megszabadítva helyezd tepsire, majd fűszerezd bátran. Mehet rá fokhagyma, méz, rozmaring, kakukkfű és még sajt is sülhet rá, így még ínycsiklandóbb.
Baconbe tekert szilva
A baconnel körbetekert szilva különleges vendégváró, melynek ott a helye a jeles lakomák ünnepi asztalán. Az édeskés, lágy szilva és a ropogós, sós bacon remek párost alkotnak. Lehet még fokozni az ízélményt, ha rozmaringos-mézes öntet kerül a falatkákra. Friss gyümölcs helyett aszaltból is készülhet a finomság.
Fotók: Getty Images