10 pompás szilvás finomság a szezonra: sütik, lekvár, de főétel is készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Méregtelenítő köményes-fahéjas tea: a fogyást is támogatja
Tiramisus chiapuding: garantáltan feldobja a reggeledet
Tepsis sült krumpli füstölt paprikával: sütőben pirul ropogósra
Fűszeres darált hússal töltött krumplirolád: nagyon mutatós és finom
Régi magyar ételek kvíze: mi nem hiányozhat a pásztortarhonyából?
A szilva csonthéjas gyümölcs, melyet aszalva is érdemes falatozni, egészséges, finom, sütésre és főzésre tökéletesen alkalmas.
A szilva hazánkban sok helyen megterem, régebben sokkal népszerűbb volt, pedig jó tulajdonságokban jócskán bővelkedik a gyümölcs.
A szilva érése július végétől kezdődik, és egészen október végéig lehet élvezni édes zamatát. A húsos, lédús gyümölcs kalóriaszegény, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, melyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. A lila színben tündöklő gyümölcs remek C- és A-vitamin-forrás, de K-vitaminban is bővelkedik, mely szükséges a véralvadáshoz, a sejtnövekedéshez és a csontok fejlődéséhez is. A szilva nagyobb százalékban vízből áll, ezért szomjoltónak is tökéletes, rosttartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet.
Szezonjában ajánlott beiktatni az étrendbe, magában falatozva is tökéletes, de különböző finomságok is készülhetnek a gyümölcsből. Kiváló sütialapanyag, de húsok töltelékeként is fel lehet használni, vagy köret formájában kínálni. Mutatjuk kedvenc szilvás finomságainkat, melyeket érdemes kipróbálni.
Szilvás crumble
A crumble néven ismert morzsás sütemény pitetésztából készül, amelynek a tetejére édes töltelék kerül, amelyet szezonális gyümölcsökkel érdemes elkészíteni. A desszert melegen a legfinomabb, és remekül illik mellé a vaníliafagylalt.
Habos szilvás sütemény
A habos szilvás sütemény igazi nagyiféle finomság, mely a tojáshabkoronától lesz különleges. A desszert piskótaszerű tészta és szilva találkozásából áll össze, a gyümölcsöt érdemes pluszaromával felruházni, lehet az fahéj vagy rum, de ami igazán különlegessé varázsolja, az a tojásfehérjéből vert hab.
Szilvalekváros papucs
A szilvalekváros papucs retró finomság, amely akkor a legfinomabb, ha házi, nagyiféle szilvalekvár kerül a tésztára. Persze a tészta se előre csomagolt, igazi házi finomság. A sütinek már az illata rabul ejt, előcsalogatja a régi emlékeket, az íze pedig hibátlan, öröm belőle minden falat.
Házi szilvalekvár
Ha elkészítenéd a szilvás papucsot, vagy csak egy egyszerű piskótatekercset, akkor mutatjuk hozzá a legfinomabb házi szilvalekvár receptjét, melytől csodálatos lesz a sütemény. A lekvár attól különleges, hogy mielőtt fazékba kerülne, sütőben sül krémesre a szilva. A gyümölcsnek jól állnak a pluszaromák, bolondítsd fahéjjal, gyömbérrel vagy pálinkával.
Fahéjas-szilvás gombóc
A fahéjas-szilvás gombóc ellenállhatatlan finomság, melyet a legegyszerűbb boltban, mirelit formában beszerezni, de nem érdemes, mert a saját házi változat sokkal finomabb. Készítsd el dupla adaggal, mert le is fagyaszthatod egy részét a gombócoknak, így ha legközelebb megkívánnád, ott lapul majd a fagyasztódban.
Fahéjas-szilvás pite
A pite igazi ezerarcú finomság, sós és édes töltelékkel is el lehet készíteni. Az édesek palettáján az almás a legnagyobb favorit, örök kedvenc, mely letaszíthatatlan a trónról, pedig más gyümölcsökkel is ki lehet próbálni. Az omlós tésztához remekül passzol a szilva, melyet fahéjjal fűszerezz. A desszert akkor lesz tökéletes, ha a töltelék van túlsúlyban.
Mandulás-szilvás sütemény
A mandulás-szilvás sütemény tésztája puha, könnyű és légies, ez a textúra a mandulának köszönhető, mivel liszt formájában is helyet kap benne. A mandula szeletelve is a süti tetejére kerül, így ropogós elemként is megjelenik. A süti szilva helyett barackkal is kipróbálható.
Fahéjas szilvakrémleves
Minden gyümölcsből készülhet pompás leves, így a szilva is alkalmas rá. A szilvakrémleves feltűnő színben pompázik, a fahéjtól illatos, zamatában pedig egyszerre édes és savanykás. A tejszínnel és vaníliás pudinggal készült levessel nem lesz sok munkád, 10 perc alatt elkészül, melegen és hidegen is finom.
Aszalt szilvával és sajttal töltött csirkemell
A szilvát aszalt formában is érdemes csemegézni, vagy sütés, főzés során használni. Aszalva remekül illik sütemények masszájába és salátákba forgatva, vagy húsok töltelékeként próbálható ki. Az aszalt szilva csirke- és pulykahúshoz illik a legjobban, igazi ünnepi finomságot készíthetsz belőle, mely megállja a helyét bármilyen jeles nap étkezőasztalán.
Sült szilva
A szilvából nem csak csodálatos desszertek készülhetnek, köretként és előételként is megállja a helyét, remekül illik húsokhoz, sajtokhoz és fűszerekhez is. A sült szilva egyszerű, mégis különleges köret, légy merész, forgasd egybe mézzel és kakukkfűvel, a végeredmény fenomenális lesz.
Fotó: Getty Images, Botos Claudia /Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors