Szilveszteri babonák a világ körül: ezeket a fogásokat szeretik a legjobban az év utolsó napján
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már nagyon rutinos vagyok a szilveszteri babonákat illetően, na nem azért, mert rettegnék a népi hagyományoktól, nem-nem. Olyan családban nőttem fel, ahol a tradíció, köztük a babonák, nagy figyelmet kapnak.
A legtöbb magyar család gondosan odafigyel arra, hogy szilveszterkor mindig legyen az asztalon lencse és bab, valamint disznóhúsból készüljenek a tradicionális fogások.
Semmi csirke!
Óriási felkiáltójellel a végén! Ilyenkor a magyarok többsége kerüli a szárnyast. Hogy miért? A néphiedelem szerint tilos olyat fogyasztani, aminek szárnya van, mert elrepül vele vagy elkaparja a szerencsénket. Épp ezért nem eszünk ilyenkor csirkét és pulykát, az utóbbi ráadásul még arról is gondoskodik, hogy az egész évet mogorva hangulatban töltsük.
A halat sem javasolják, mondván elúszik a szerencsénkkel, ennek ellenére mégis találni olyan városokat, ahol a hal ünnepi fogásnak számít december 31-én. Úgy tűnik, a babonák vidékenként változnak. Tisza környékén még ilyenkor is bátran fogyasztanak halászlét vagy rántott halat, nekik azt tanácsolják a babonában hívők, hogy a halat mindig a farkuktól kezdjék el falatozni, mert akkor a pikkelyes nem szökik meg a szerencsével.
Malacnál a mázli
Szilveszterkor a malachúsé a főszerep. Kedvelt fogás, ilyenkor egyben tálalják a gyönyörű aranyszínűre sütött malachúst, de a disznó különböző részeit is felhasználja a magyar konyha. Gusztusosra formált darált lapockából készült fűszeres fasírtgolyók, töltött tagadó, klasszikus fokhagyma, só és bors ízesítésében sült tarjaszelet, töltött káposzta, pacal és rántott karajt is fogyasztunk ilyenkor. A malac mellett a lencse és a bab is fontos szerepet kap. Természetesen a hüvelyesek is a szerencsét szimbolizálják a hazai hiedelemben. Éjfél után a virslié a főszerep, aminél arra ügyeljünk, hogy ne szárnyasból készüljön!
Szerencse és a pénz
A latinajkúak az év utolsó napján 12 szőlőszemre esküsznek, ha a szerencséről és a pénzről van szó. Mehetünk ilyenkor Spanyolországba, Mexikóba vagy Puerto Rico-ba, éjfél előtt előkerülnek a pezsgőspoharak, melyekbe 12 darab gyönyörű szőlőszem kerül. Ezek a varázserővel bíró szőlőszemek az előttünk álló 12 hónapot szimbolizálják, melynek fogyasztása közben minden szemnél kívánni illik valami jót az új esztendőre. Desszertek közül a hagyományőrzők a rétest éltetik gazdag töltelékkel. A rétes ugyanis a lelki boldogságunkra hozhat szerencsét.
A törökök is a gyümölcsre teszik a voksukat a pénzhiedelmet illetően, ők gránátalmát csemegéznek. A gyermekáldás küszöbén lévők pedig a fügét részesítik előnyben.
A mesés vagyonra áhítozók szilveszter napján szeretnek zöld ételeket készíteni. Ilyenek az amerikaiak is, ők előszeretettel töltenek zöld levelű növényeket hússal, illetve van egy egytál kedvencük, a Hoppin John, melyben rizst kevernek össze fekete babbal, hagymával és baconnel. Ez egy alaprecept, amit bátran lehet gazdagítani további finomságokkal.
Ázsiában a hosszú élet reményében levest esznek, melyben a hosszú tészta a lényeg, ugyanis a méretes tészta a kiváló egészséget szimbolizálja.
A görögök az év utolsó napján biztos tesznek ünnepi asztalukra vasilopita tortát, melynek érdekessége, hogy pénzérmét rejt a tészta, ami megtalálóját szerencsével ruházza fel. A holland babonások is az édességhez ragaszkodnak, az oliebollent nevezetű olajos fánkhoz, amit egész decemberben árusítanak az ország minden pontján.
Vannak szokások, melyektől nehéz szabadulni. A szilveszteriek pont ilyenek, ha nem is hiszünk a babonákban, valamiért akkor is ragaszkodunk a csirkementes étrendhez az év ezen szakaszában.
Fotó: Getty Images