
A 10 legjobb vendégváró a szilveszteri bulira: rágcsák, italok, sütik

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Krémes, házi cseresznyefagyi: hűsítő kényeztetés a nyári napokra

Tepsiben sült feta és paradicsom: mártogatós és tésztaszósz is lehet

Ajo blanco, a hideg fokhagymaleves: főzés nélkül készül

Citromos, tejfölös pohárkrém: nyárias álomdesszert percek alatt

Szezámmagos rántott csirkemell: mustáros-petrezselymes bundában sül
Legyen házibuli sok vendéggel, vagy meghitt kis összejövetel, a szilveszteri asztalon mindig elférnek a finomságok, melyekből jólesik falatozni.
Szilveszter estéjén mindenki szeret csipegetni és iszogatni. Ilyenkor inkább a sós finomságok népszerűek, de akad egy-két édes falat, melynek ott a helye az asztalon.
Minden ünnepnek megvannak a klasszikus kedvencei. Az év utolsó napján sok családban kocsonya, csülök, virsli vagy épp bableves kap helyet az asztalon. Ilyenkor rágcsálni is jólesik: a házibuliban vagy a tévé előtt töltött pizsamás újévvárás közben, mutatjuk, milyen finomságokkal kényeztetheted a családot és a vendégeket.
Kifli zsírral gyúrva
A kelt tésztás kiflit 1-2 nappal előre is megsütheted, mivel a zsírnak köszönhetően megőrzi puhaságát. A régimódi kifli lehet édes és sós is, egyszerűen készül, remek kis vendégváró, melyet magában is falatozhatsz, vagy akár a szilveszteri főtt virsli mellé is fogyaszthatod.

Gouda sajtos pogácsa
A pogácsa kötelező finomság a szilveszteri asztalra. Rengetegfélét ki lehet próbálni, az egyik legnépszerűbb a sajtos verzió, mely akkor igazán finom, ha semmi nincs kisajnálva belőle. Ha már ünnep, akkor készülj valami különlegessel, ez a habkönnyű tésztás változat óriási sikert arat majd a vendégeid körében.

Fokhagymás-tejfölös rudacska
A pogácsa mellett a sajtos rúd a másik nagy kedvenc. A finomság a pogácsához hasonlóan sokféle recept szerint kipróbálható. Népszerű az a változat, melynek a tésztájába túró is kerül, de pikánsabb alapanyaggal is fel lehet dobni a tésztát. Egy kevés fokhagymával intenzív zamatú lesz a vendégváró, melyet füstölt sajttal megszórva érdemes elkészíteni.

Virsli perectésztába csomagolva
Az év utolsó napján a virslinek is bérelt helye van az asztalon. Vendégvárás szempontjából a legjobb, ha tésztába csomagolva készülnek a partifalatok. A leggyakrabban a ruha leveles tésztából vagy keltből készül, ha azonban újítanál, akkor perectésztába csomagold a virslit.

Sajtos-sonkás-pizzás csiga
A pizzás csigát mindenki szereti, főleg akkor, ha jó sok töltelékkel készül. Persze szerényebb változatban is finom, de ha kipróbálod a sonkás-sajtosat, akkor többé másra nem is vágysz majd. A harapnivalót érdemes nagyobb adagban készíteni, a vendégsereg garantáltan rájár majd.

Szilveszteri linzer
Az édes finomságokról sem szabad megfeledkezni. Az egyik legnagyobb kedvenc a linzer, mely bármilyen édes töltelékkel finom. A tésztát napokkal az összejövetel előtt megsütheted, a töltéssel ráérsz később foglalkozni. Hogy igazán mutatós legyen, érdemes két színben elkészíteni a tésztát.

Klasszikus kaszinótojás
A szilveszteri asztalon a hideg salátáknak is bérelt helye van, az egyik ilyen klasszikus a kaszinótojás. Hogy igazán ízletes legyen, érdemes házi majonézzel készíteni a vendégvárót. A saláta sültek mellé tökéletes, de egyszerűen, pirítósra kenve is remek választás.

Svéd gombasaláta
A mediterrán zamatú, paradicsomos gombasaláta a 80-as és 90-es évek házibulijaiban nagyon kedvelt volt. Melegen és hidegen is finom, pirítós kenyérre kenve mennyei. Próbáld ki, elevenítsd fel a régi idők hangulatát ezzel a salátával.

Gránátalmás mimóza
A pezsgőalapú koktél a világ egyik legegyszerűbb itala, mivel csak pezsgőre és gyümölcsre van szükség az elkészítéséhez, a többi csak dekoráció. Gyümölcsből érdemes szezonálisat választani, ezért került bele a gránátalma, mely egyszerre érezteti édes és fanyar zamatát.

French 75
Az elegáns koktél egyszerűen elkészíthető. Zamatában picit fűszeres, és a gin is jól érződik az italban. A kétféle alkohol mellé friss citromlé is kerül, a gin kesernyés aromáját pedig cukorszirup ellensúlyozza.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter