Így vesznek rá a szupermarketek a vásárlásra - 8 tipp, hogy hó végére is maradjon pénzed

szupermarket
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hacsak nincs saját farmunk, a szupermarket elkerülhetetlen állomása a mindennapi életnek, hiszen a szükséges élelmiszert ott szerzed be. Na de mi a szükséges élelmiszer?

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki rendszeresen beleesik abba a csapdába, hogy hiába tudja, hogy mire van szüksége, a rendszeres napi vagy heti bevásárlás során bizony nem csak fontos dolgokat pakolja a kosarába, hanem megvesz valószínűleg teljesen felesleges dolgokat is. Ez nem csak az élelmiszer pazarlás miatt aggályos, de a pénztárcának sem tesz jót. 

A felesleges vásárlás és az ezzel együtt járó túlköltekezés nem feltétlen a vásárló hibája. A szupermarketeknek marketingesek és pszichológusok által nagyon is átgondolt stratégiája van arra, hogy minél több - a legtöbbször teljesen felesleges - árut adjon el. A szakemberek hosszasan tanulmányozzák a vásárlói szokásokat, és ennek alapján tervezik meg a belső teret, hogy minél inkább a vásárlásra ösztönözzenek. Általában sikerrel is járnak, mert az emberek legtöbbször elcsábulnak. Pedig kis odafigyeléssel elkerülhetőek ezek a csapdák, a felesleges dolgok a boltban maradnak, a vásárló pedig pénzt spórol. 

Készíts bevásárlólistát

Bár ez a pont magától értetődőnek tűnhet, mégis az emberek sokszor elfelejtik összeírni mire van szükségük, hiszen azt gondolják, hogy majd a kínálatot figyelve a boltban eldöntik. Ilyenkor elszalad a ló, mert kontroll nélkül pakolnak mindent a kosarunkba. Így fordulhat elő, hogy teljesen felesleges dolgokat is megvesznek, de amire tényleg szükség van, azt rendszerint elfelejtik. A bevásárlólista tehát nem egy felesleges cetli, hanem egy nagyon hasznos sorvezető. 

bevásárló lista

Hallgasd a saját zenédet

Azokban az üzletekben, ahol zene szól, a muzsika befolyásolja a vásárlást. Ha például lassú, andalító zenét játszanak, akkor az emberek általában tovább maradnak az üzletben, ezáltal többet is költenek. Hogy miért? Hallgatják a lassú zenét, amitől azt érezhetik, hogy nem kell sietniük sehova, idejük mint a tenger, nézelődnek, és persze vásárolnak. Ha egyedül vagy, legyél kicsit antiszociális, tedd be a fülhallgatót, és ragaszkodj a bevásárlólistához és a saját zenei és vásárlási ritmusodhoz. 

Haladj óramutató járásával megegyezően

Lehet, hogy még nem tűnt fel, de ha a szupermarketek bejáratától a pénztárig az óramutató járásával ellentétesen juthatsz el. Ilyenkor akár 7 százalékkal is többet költhetsz a kelleténél. Bármennyire is sugallják az irányt, legyél lázadó, és menj az óramutató járásával megegyezően. 

Ne figyeld az információs táblákat

A szupermarketek elrendezését legtöbbször úgy alakítják ki, hogy ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerekhez eljuss, át kell, hogy sétálj az egész üzleten. Ugye nem kell magyarázni, hogy miközben bóklászol a sorok között, mennyi felesleges áru landolhat a kosaradban? Ezért is fontos a lista, mert így nagyobb eséllyel hagyod figyelmen kívül a számodra épp felesleges dolgokat. 

Ne hagyatkozz az orrodra

Fontos, hogy éhesen sose menj vásárolni, mert akkor elszabadulnak az indulatok, és tényleg mindent megveszel, ami csak a szemed és orrod elé kerül. Ma már szinte az összes szupermarketben lehet kapni frissen sütött pékárut, ami akkor is önmegtartóztatást kíván, ha egyáltalán nem vagy éhes, de ha nem ettél vásárlás előtt, szinte biztos, hogy fogsz valami finomságot vásárolni. A kellemes illatokkal nagyon lehet befolyásolni a vásárlási kedvet - ha egy kis kávézó is van az üzletben, akkor a költési hajlandóság is nagy mértékben megnő. 

pékáru

Figyelj az áruelhelyezésre

Nem jellemző, hogy számológéppel jársz vásárolni, inkább az, hogy esetenként gyors számításokat végzel, ha meglátsz egy-egy terméket. Ezzel a forgalmazók is tisztában vannak, ezért az átlagos árú termékek mellett gondosan elhelyezik a drága, prémium élelmiszereket.  A vásárlók ilyenkor az olcsóbb ár láttán azt gondolják, hogy pénzt takarítanak meg, de ez nem igaz, egyszerűen csak a normál árat fizetik. 

Ingyenes kóstolók

Egy kis felvágott, sajt vagy joghurt, biztosan mindenki találkozott már különféle kóstoltatásokkal vásárlás közben. Nem szégyen bevallani, hogy nem mindig lehet ellenállni ezeknek az ingyenes promócióknak, de ahogy megízlelted az első falatot, az szinte azonnal vásárlásra ösztönöz, olyanra amit nagy eséllyel nem terveztél. Úgyhogy inkább csak akkor kóstolgass, ha ellen tudsz állni a további kísértésnek. 

Sorban állás a pénztárnál

A végére hagytuk a szupermarketek "kedvenc" trükkjét, a pénztárak mellett elhelyezett apró-cseprő tárgyakat, csokikat, rágókat, és egyéb, "nélkülözhetetlen" dolgokat. Ha idáig sikerült megállni, hogy ne költs feleslegesen, akkor a végén egy utolsó összehangolt támadást intéznek ellened, sajnos legtöbbször sikerrel. Hiszen a fárasztó vásárlás végén miért ne jutalmazhasd meg magad egy kis csokival, vagy itt jut eszedbe, hogy nincs elem a faliórában. A pénztárak környéke hatványozottan veszélyes ha gyerekkel vagy. Ráadásul az igazán csábító dolgok pont a gyerekek szemmagasságában vannak, és nagyon nehéz nekik megmagyarázni, hogy azért nem teszel be a kosárba egy teljesen felesleges csokoládét vagy cukorkát, mert ez csak egy csapda Minél hosszabb a sor, a kísértés annál nagyobb. Igyekezz ellenállni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon