Társaságban jobb enni, mint egyedül, a súlyodnak viszont nem biztos, hogy jót tesz

közös evés
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van, aki egyedül is szeret enni, de kettesben vagy társaságban sokkal jobban csúszik a falat, sokaknak az étvágya is nagyobb lesz így.

Amellett, hogy társaságban enni sokkal izgalmasabb, a súlyodnak nem biztos, hogy jót fog tenni, legalábbis egy kutatás szerint. Márpedig a legtöbb embernek a túlevéstől lesz súlyfeleslege, vagyis ha rendszeresen eszed magadat degeszre, akkor nagyon nagy az esélye, hogy hízni fogsz. Az ünnepekre fokozottan érvényes ez, de ezeket a tanácsokat nem csak ünnepek utáni túlevés után hasznosíthatod. 

A túl sok étel elfogyasztása mellett több más tényező is befolyásolja a súlygyarapodást. Az elfogyasztott étel mennyisége, az étkezés ideje, az összetevők minősége, valamint a fizikai aktivitásunk is közrejátszik abban, hogy hány kilóval fog többet mutatni a mérleg.

Ahhoz, hogy fogyjunk, a legkézenfekvőbb megoldásnak az kínálkozik, hogy csökkentjük a kalóriabevitelt. A mostani kutatás megmagyarázza, hogy miért érdemes egyedül enni, ha nem akarsz elhízni. Vannak olyan mindennapi szokások, amelyek szintén elhízáshoz vezetnek, ezekről itt olvashatsz. Sajnos az ülőmunka is közéjük tartozik. 

társaságban evés álló

Egyedül enni nem hizlal? 

The American Journal of Clinical Nutrition amerikai táplálkozástudományi szaklap kutatása a társaságban és az egyedül étkezés közötti különbséget vizsgálta kalóriabevitel szempontjából. A kutatásból kiderült, hogy azok az emberek, akik egyedül esznek, jobban tudnak vigyázni a kalóriabevitelre, vagyis egyedül általában kevesebbet fogyasztanak. Egészen pontosan tudatosabban, kisebb adagokat vesznek magukhoz, jobban odafigyelnek, tudat alatt ügyelve a vonalaikra. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy ha társaságban fogyasztod el a vacsorád vagy az ebéded, legalább 23 százalékkal több kalóriát viszel be, mintha egyedül ennél. 

együttevés

Miért eszünk többet társaságban?

Ez a kutatás rávilágított valamire, amit nagyon sokáig figyelmen kívül hagytunk. Amikor a szeretteinkkel, családunkkal töltünk időt, mondjuk együtt eszünk, az evés nemcsak az éhséget csillapítja, hanem közösen eltöltött minőségi idővé is válik, amitől mindjárt más lesz fókuszban. Jól érezzük magunkat, szeretnénk, ha tovább tartana, elnyújtjuk, nem figyelünk oda, mennyit eszünk.

A társaságban étkezés során tehát jóval több kalóriát viszünk be a szervezetbe. A kutatás arra is kitér, hogy ez a tendencia akkor mutatható ki, amikor olyan emberek esznek együtt, akik jól ismerik és szeretik egymást. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon