8 szuper tavaszi ebéd szezonális hozzávalókból: napsütést hoznak a konyhádba
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Pirított hagyma házilag: ropogós feltét 3 hozzávalóból
Tavasszal rengeteg zöldségnek van szezonja a spárgától kezdve az újkrumplin át a zsenge karalábéig, érdemes őket minél többféle receptben felhasználni, amíg kaphatók!
Sajnos egy-egy zöldségnek igen rövid a szezonja, így érdemes kimaxolni ezt az időszakot! Áprilisban és májusban készíts minél többféle spárgás, újkrumplis és zöldborsós receptet, és még sokáig sorolhatnánk, mi minden finomságot tartogat a tavasz.
Spárgakrémleves
Kezdjük is a sort egy igazi tavaszi fogással, a spárgakrémlevessel! Hogy igazán karakteres legyen a lé íze, a spárgát vajon pirítsd meg, mielőtt felöntöd az alaplével. A pürésített, krémes levest végül tejszínnel és tejföllel dúsítsd, úgy lesz igazán selymes.
Karalábéfőzelék
Tavasszal zsenge és édeskés a karalábé, ilyenkor érdemes minél többféle formában elkészíteni! Ez a krémes főzelék – vagy akár köret – fél óra alatt összedobható, a tavaszi zöldséget selymes tejszínes szósz fogja közre. A karalábé levelét se dobd ki, apróra vágva keverd a főzelékbe, ugyanis rengeteg vitamint tartalmaz.
Joghurtos krumplifőzelék
Tavasszal van az újkrumpli szezonja, a zsenge, picit édeskésebb ízvilágú, magasabb víztartalmú burgonya tökéletes alap főzelékhez. Hogy igazán könnyed legyen, joghurttal készül, és önmagával sűrítjük. Még frissebb lehet az összhatás, ha snidlinggel vagy medvehagymával is feldobod a kész ételt!
Túrós-tojásos nokedli
A tojásos nokedli ecetes salátával igazi tavaszi ebéd, de bátran elrugaszkodhatsz a hagyományoktól, és kipróbálhatod a galuskát túróval gyúrva is! Így még laktatóbb és izgalmasabb lesz a fogás, ha pedig friss zöldfűszerrel is megszórod, még finomabb lesz!
Rizottó retekkel és borsóval
Varázsold a tavaszt a konyhádba ezzel az izgalmas, színes rizottóval! Olyan szezonális zöldségek gazdagítják az alapot, mint a retek, zöldborsó és friss spenót, de akár még spárgát is keverhetsz bele. Fontos, hogy rizottórizzsel dolgozz, úgy lesz tökéletes al dente az állaga, és ha tejszínt és parmezánt is keversz bele, garantáltan krémes lesz.
Tavaszi káposztás tészta
Ha szereted a káposztás tésztát, készítsd el tavasszal, zsenge, édeskés zöldségből is! Hogy tartalmasabb legyen, szalonna is kerülhet bele, a frissesség kedvéért pedig snidlinggel is érdemes megszórni. Jó sok borssal és köménnyel ízesítsd, ha maradnál a klasszikus vonalnál!
Tavaszi zöldséges tészta
Az egyik személyes kedvencem ez a színes, tavaszi zöldséges tészta, amelynek már a látványa is felvidít. Nagy előnye, hogy gyorsan kész van, tápláló, tartalmas, cukkini, zöldborsó, répa és paradicsom is gazdagítja. Az étel krémességéről a vaj és a tészta főzővize gondoskodnak, és ha még parmezánt is keversz bele, még selymesebb lesz a szósz.
Csőben sült spárga
Ha egy elegáns ételt készítenél, ami gyorsan és egyszerűen készül, próbáld ki a csőben sült spárgát! A zöldséget tejfölös-tojásos szósz fogja közre, ennek köszönhetően remegősre sül, és ha még sajtot is keversz bele, még finomabb lesz. A spárgát érdemes előfőzni, mielőtt a szószba kevered, hogy biztosan puha legyen.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors