Tisztítás vegyszermentesen - Az ecet, a citromlé és a szódabikarbóna csodákra képes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Manapság mindenki igyekszik műanyag- és hulladékmentesen élni, kerülni a műanyag tányérokat, poharakat és evőeszközöket, egyszer használatos zacskók helyett többször használatosakba vásárolni. Na, de mi a helyzet a vegyszerekkel?

Naponta rengeteg vegyszert használunk, mosogatunk, mosunk, takarítunk. Egyre többen jönnek rá, hogy az ecetnek, a szódabikarbónának vagy akár a citromnak is ugyanolyan tisztító és fertőtlenítő ereje van, mint a mesterséges társainak. Ha nem is megy egyszerre, próbáljunk meg egy-egy vegyszert lecserélni valamilyen természetes anyagra. 

Konyha tisztítása vegyszerek nélkül

A tisztításhoz kelleni fog egy üres spray-s üveg, gumikesztyű, valamilyen kemény eszköz, például spatula, valamint rongyok és dörzsiszivacs. 

Sütő

A sütőt szódabikarbónával és ecettel tisztítsuk. Keverjünk össze fél csésze szódabikarbónát három evőkanál ecettel, majd oszlassuk el úgy a keveréket a sütő belsejében, hogy a fűtőelemekre ne jusson. Hagyjuk benne állni körülbelül fél napot. Ezután nedves ronggyal tisztítsuk meg a sütőt, ahol nagyon makacs a szennyeződés, ott kapargassuk le spatulával. Nedvesítsünk be egy rongyot, és töröljük tisztára a felületet. A sütő összes elemét jól tisztítsuk meg. Ugyanilyen módszerrel tisztíthatjuk a tűzhelyet is. Egyre nagyon vigyázzunk: gáztűzhelyet soha ne takarítsunk csak ecettel, mert robbanást okozhat!

tuzhelytisztitas termeszetes cuccokkal

Hűtő, mosogatógép

A hűtőszekrény tisztításához szintén tökéletes az ecet és szódabikarbóna kombó. Míg az ecet fertőtlenít, a szódabikarbóna szagtalanít. Ha tartósabb szagmentességet szeretnénk, vágjunk félbe egy citromot,kaparjuk ki a belsejét, majd a helyére töltsünk sót, és ezt tegyük a hűtőbe. A mosogatógép tisztításához öntsünk egy csésze fehér ecetet az üres gépbe, majd indítsuk el a programot. 

Konyhai edények

A gépek után a konyhai edényeket is zsírmentessé tehetjük természetes anyagok segítségével: vegyünk mosószódát - drogériában vagy bioboltban kapható -, ezzel könnyedén megtisztíthatjuk őket. Mosogatószer helyett használjunk bóraxot, amihez szintén bioboltokban vagy patikákban lehet hozzájutni. Kisgyerekes anyukáknak a bórax ismerős lehet, ez van az orvos által felírt popsikenőcsben is.

Aki kávézik vagy teázik, annak biztosan okozott már bosszúságot, hogy a csészék vagy bögrék belsejében nyomott hagyott az ital. Ezt egy kis ecet és szódabikarbóna keverékével könnyen el tudjuk tüntetni. 

Zsíroldásra ecet helyett a citrom is tökéletes: egy citrom levét öntsük a foltokra, és hagyjuk állni 10 percig. Utána csak át kell törölni szivaccsal, és nem csak zsírmentes, de valódi citromillatú felületet is kapunk. Háztartási boltokban kapható citromsav, amely az ecetnél kevésbé maró hatású és az illata is kellemes. Egy-két evőkanálnyit kell felönteni vízzel, és egy spray-s flakonból már lehet is vele dolgozni. 

takaritas termeszetes cuccokkal

Fürdőszoba

A fürdőszobában a folyamatos nedvesség és pára miatt gyakrabban alakul ki penészesedés, valamint a vízkő ellen is védekezni kell. Az ecet, egy kis sóval keverve, itt is csodaszer és bevethető: a csapok körül kialakuló piszkot eltüntethetjük vele, penész ellen, a zuhanyfüggöny tisztítására is alkalmas, és a szappanlerakódást is eltávolíthatjuk. A csempék és a csaptelepek tisztítására is használhatjuk ezt a keveréket. Négy rész ecethez keverjünk egy rész sót, és töröljük át vele a felületet. A vécécsésze pereme alatti szennyeződéseket szórófejes flakonba tett ecettel tüntethetjük el.

A mosógépet ugyanolyan módszerrel tisztítsuk, mint a mosogatógépet: menjen végig egy mosás ruhák nélkül, ecettel. A mosáshoz sem kell vegyszereket használni, a mosópor és az öblítő kombinációt lecserélhetjük mosódióra. A mosódió ugyanolyan hatékonyan tisztít, mint a mosószer, és teljesen természetes anyag. Többféle változatban kapható, természetes állapotában, de porként vagy folyékony mosószereként is megvásárolható bioboltokban. Így az öblítőt is megspórolhatjuk. 

mosodio

Biztos nem ismeretlen a fürdőszobai szagok közül a vízelvezetőből áradó kellemetlen szag. A semlegesítésére öntsünk egy csésze szódabikarbónát a csőbe, majd rögtön utána egy pohár felforrósított ecetet. Pár percig hagyjuk hatni, majd engedjünk rá tiszta vizet. 

Felmosásnál tegyünk a vízbe szódabikarbonát, valamint csepegtessünk hozzá egy kis teafaolajat, ami fertőtleníti is a felületet és illatosít is. Vigyázat, intenzív illata van, elég belőle egy-két csepp. A szőnyegen keletkező foltokra spricceljünk egy rész ecet és egy rész víz keverékét. Hagyjuk pár percig hatni, majd ismét vizezzük meg egy kicsit szivaccsal, és itassuk fel a nedvességet. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.

Nappali

A nappaliban vagy a hálószobában vegyszerek helyett fényesítsük olívaolajjal a bútorokat. Egy puha rongyot mártsunk bele az olajba, töröljük át a felületet, majd a rongy száraz felével fényesítsük. Az olívaolaj mellett a sör vagy a tej is csodát tesz, érdemes kipróbálni. 

SóBors tipp: Ecettel a ruhákat is szebbé, tartósabbá tehetjük. A színük kevésbé halványul el, ha beáztatjuk őket ecetes vízbe. Olyan makacs foltokat, mint a kávé, bor, kóla vagy akár ketchup is eltávolíthatunk, ha megdörzsöljük a foltot ecettel, és utána kimossuk a ruhát. A ruházatból a kellemetlen izzadtságszag jobban kijön, ha mosás előtt egy kis időre ecetes vízbe áztatjuk. 

Fotók: Getty Images 

Ezt is szeretjük