Megmaradt az ünnepi sült hús? Ezekben az ételekben születhet újjá

karácsonyi maradék hús cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karácsony jellemzően a túlgondolásokról, túlfőzésekről is szól, hiába határozod el, hogy az idén jobban kiszámítod az adagokat, biztosan lesz olyan étel, ami nem fogy el.

Az ünnepek végén elég csak kinyitni a hűtőt, és máris szembesülsz vele, hogy megint túlfőzted magad karácsonyra. Sajnos a maradékokat nem tudod túl sokáig tárolni, muszáj minél hamarabb elfogyasztani. Ha nem szeretnéd több napig ugyanazt az ételt enni, akkor kicsit variálj rajta, és készíts belőle egy teljesen újfajta fogást. A megmaradt húsból például tökéletes rakott tészta készülhet. 

A húsokkal nagyon kell vigyázni, ha felhasználod, akkor csak hőkezelés után tedd. Még akkor is legfeljebb 4 napig állnak el, ha hűtőben tárolod őket. Itt olvashatsz arról bővebben, hogy a különböző maradékokat meddig tárolhatod biztonságosan. Ebben a cikkben pedig szuper ötleteket találhatsz nemcsak a maradék hús, hanem a maradék édesség vagy akár olajos magvak felhasználására is. 

Nézzük, mi minden készülhet maradék húsból, egészen új fogás születik majd belőle.

serpenyős csirkés egylábasos álló

Raguknak tökéletes

Ha megdarálod a húst, akkor plusz zsiradék és fűszerek hozzáadásával tökéletes raguk készülhetnek belőle. A legnépszerűbb a bolognai, amelyhez a ragu elkészítése után már csak tésztát kell kifőzni, de készíthetsz belőle lasagnét is. A lasagnéhez hasonló a görög rakott tészta is, amelynek egy egyszerűbb változatát itt olvashatod. Ha pedig megdarálod a maradék húst, ezeket a fogásokat is elkészítheted belőle. Készülhet belőle hamburger vagy fasírt is, ezerféle módon, egyben vagy kis golyókban sütve, zöldségesen, alakbarát formában vagy akár sajttal töltve

lasagne2 álló

Fel is kockázhatod

Ha nincs otthon húsdarálód, akkor csak simán kockázd fel a maradék húst. Ez a hortobágyi palacsinta pont apróra vágott húskockákkal készül, tökéletes maradékmentő. Ha még az aprítással sem szeretnél bajlódni, akkor tedd a hússzeleteket megpirított kenyér közé, pakolj bele zöldségeket, és máris készen van a klubszendvics

hortobágyi palacsinta

Pástétom is lehet belőle

Ez a kence főtt húsból lesz a legjobb, a levesben főtt marhahúsból készítsd. Érdemes kicsit intenzívebben fűszerezni, a sót, borsot se sajnáld tőle. A mustártól és a majonéztől lesz igazán krémes. Friss, ropogós péksütin jön ki a legjobban az íze, és érdemes hozzá házi savanyúságot is kínálni. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Botos Claudia / Sóbors, Getty Images

Ezt is szeretjük