A változatos táplálkozás nem csak annyit jelent, hogy mindennap mást eszel - Nem mindegy, mit fogyasztasz

változatostáplálkozás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Arra igyekszik mindenki odafigyelni, hogy ne ugyanazt az ételt egye mindennap, viszont az sem mindegy, hogy mivel váltogatja.

Attól, hogy a hét mindennapján mást eszel, még nem biztos, hogy változatos lesz az étrended. Ha például valaki a sült krumplit váltogatja a hamburgerrel és a spagettivel, az semmivel sem jobb, mintha ugyanazt enné, és bár nem kell kizárni ezeket az ételeket az étrendből, mértékkel és más élelmiszerekkel kiegészítve kell fogyasztani őket. A változatos étrend kulcsa a megfelelő mennyiségű és minél többféle vitamin és tápanyag szervezetbe juttatása.

A változatos táplálkozás kéz a kézben jár az egészséges táplálkozással, amely nem csak a testi és lelki egészséget garantálja, de hozzájárul a szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzéséhez, illetve az optimális növekedéshez serdülőkorban. Az élelmiszerek rugalmas kombinációjára van szükség, amit mindenki az egyéni preferenciák figyelembevételével alakíthat ki, az a lényeg, hogy ami az egyik étkezésből kimaradt, azt pótolja a másik.

Az is fontos, hogy a különböző élelmiszereket minél többféle módon kell elkészíteni, nyersen, főzve, sütve, párolva, a tápanyag- és a vitamintartalom is változik a különböző technikák esetén.

változatostáplálkozás2

Az egészséges és változatos táplálkozás szabályai

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége megalkotta az Okostányér nevet viselő táplálkozási irányelvét, amely szerint a naponta fogyasztott élelmiszereink egynegyedét a gabonaféléknek, második negyedét a halaknak/húsoknak/tojásnak/tejtermékeknek, a felét pedig zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük - de ezek közé nem sorolható a burgonya. 

Zöldségek, gyümölcsök

Fontos, hogy mindennap, de inkább minden egyes étkezésnél fogyassz valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, lehetőleg nyersen vagy párolva, köretként is ezeket részesítsd előnyben a tészta és krumpli helyett. Az sem mindegy, milyen zöldséget eszel, szinte mindegyik más tápanyagot tartalmaz. Általában erre az öt kategóriára szokták osztani: sötétzöld zöldségek, piros és sárga zöldségek, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek, egyéb zöldségek. Minden típusból érdemes bevásárolni és váltakozva fogyasztani őket.

változatostáplálkozás3

Tejtermékek

Érdemes naponta enni valamilyen tejterméket, főként zsírszegény és savanyított változatot ajánlott választani, például kefirt vagy joghurtot, olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ha esetleg laktózérzékenység vagy tejfehérje-intolerancia miatt nem fogyaszthatsz tejterméket, akkor mindenképp pótold más forrásból a kalciumot.

Húsok/halak/tojás

Bár a vegetáriánus étrendet követők számára sem lehetetlen pótolni a szükséges tápanyagokat, a sovány húsok és a halak is jelentős szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban, ahogyan a tojás is. Bár a halfogyasztásban messze elmaradunk az európai átlagtól, legalább heti egyszer kerüljön az asztalra. A vörös húsokkal szemben a fehér húsokat kell előnyben részesíteni, tehát a marha- és a disznóhús helyett inkább a szárnyast preferáld.

változatostáplálkozás4

Gabonafélék

Akkor mondhatod egészségesnek a táplálkozásodat, ha az általad fogyasztott gabonafélék fele teljes kiőrlésű. Mindennap érdemes valamilyen teljes kiőrlésű pékárut fogyasztani, ugyanis ezek fontos forrásai olyan tápanyagoknak, amelyek hiányos mennyiségben találhatóak meg az emberi szervezetben.

Zsiradék

Zsiradékot csak mértékkel szabad fogyasztani, illetve a telítetlen és telített zsírsavak arányára is oda kell figyelni, előbbit részesítsd előnyben. Érdemes inkább gőzölni, párolni a zsiradékban sütés helyett.

változatostáplálkozás5

Cukor és só

Mindkettő fogyasztását mérsékelni kell. Nem tilos, de csak mértékkel szabad édeset enni, maximum heti egyszer-kétszer javasolják a dietetikusok, cukor helyett pedig mézet  érdemes használni, ha mondjuk tea vagy kávé ízesítéséről van szó. A só mennyiségét is csökkenteni kell, ne csak ezzel, hanem a különféle fűszerekkel adj ízt az ételeknek. 

Folyadékbevitel

Amennyire fontos, hogy mit eszel, annyira lényeges az is, hogy mit iszol - naponta legalább 2 liter folyadékot kell inni, és ennek minimum a háromnegyedét vízzel juttasd be a szervezetedbe.

változatostáplálkozás6

Sokszor keveset

Az sem mindegy, mikor és mennyit eszel, a három főétkezés helyett érdemes inkább 4-5 kisebb étkezést beiktatni, érdemes mindennap nagyjából azonos időpontban enni.

Vigyázz a rejtett cukrokkal

Vásárlásnál mindig alaposan olvasd el az élelmiszereken feltüntetett címkét, az energia- és tápanyagértékeket, egyéb összetételi adatokat, hogy tényleg olyan élelmiszereket válassz, amelyek segítségedre lesznek az egészséges táplálkozás kialakításában.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük