Szuper receptválogatás veganuárra: 10 kedvenc mentes fogásunk egy helyen
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Mézes céklasaláta sült zöldségből: citrus emeli ki az ízeket
Currys, kókusztejes brokkoli: könnyed ebéd pillanatok alatt
Csokis cupcake mentesen: selymes krém koronázza meg
Nápolyi paradicsomos-fokhagymás spagetti: 30 perc alatt az asztalra kerül
Szuper receptválogatás veganuárra: 10 kedvenc mentes fogásunk egy helyen
Benne vagyunk a januárban, ez pedig egyet jelent a veganuárral. Ilyenkor sokan kipróbálják a vegán étkezést, még a legnagyobb húsevők közül is akadnak lelkes vállalkozók, akik belevágnak a kihívásba.
A veganuár lényege, hogy ilyenkor a növényi étrend kerül terítékre, vagyis olyan receptek, amelyek teljes mértékben mellőzik az állati eredetű termékeket. Értve ez alatt a húst, tejet, tojást, mindent, ami állati eredetű.
A veganuár célja nemcsak az, hogy az emberek kipróbálják a növényi táplálkozást, hanem az is, hogy a globális problémákra felhívja a figyelmet. A növényi alapú táplálkozás kisebb ökológiai lábnyomot hagy, mint az állati eredetű ételek fogyasztása. Az egészségügyi előnyökről sem feledkezhetünk meg, persze erről mindenkinek más a véleménye, épp ezért is érdemes belevágni és letesztelni, hogy a te tested hogyan reagál rá.
A veganuár során rengeteg új íz vár rád, izgalmas receptek, alapanyagok, ilyenek a növényi italok, tofu, tempeh és még bőven lehetne sorolni. Még bőven van időd kipróbálni a vegán kihívást, akár csak egy hétig is. Érdemes előre tervezni, összeírni, mi lesz a napi menü. Ebben próbálunk most segíteni, és mutatni néhány csodás vegán, mentes receptet.
Paradicsomos gombapörkölt
A szaftos gombapörkölt ízletes és laktató fogás, mely tésztával, nokedlivel és rizzsel is kínálható. A húsmentes pörkölt sűrű, paradicsomos szaftjával mindenkit levesz a lábáról. Érdemes az ízek kialakításával játszani, friss fűszernövényekkel még izgalmasabbá tehető az étel, ha pedig még tartalmasabbá varázsolnád, akkor tofukockákat is adhatsz hozzá.
Serpenyős tofu
A serpenyőben készült tofu ízletes étel, amit a húsevőknek is érdemes kipróbálniuk, nem csak a vegáknak. A tofu bővelkedik fehérjében, remek húshelyettesítő, semleges íze miatt könnyű vele bánni, remekül fűszerezhető. A recept egyszerűen összedobható, arra azonban érdemes figyelni, hogy a tofuból a nedvességet nyomkodd ki, így ropogósra tud sülni a pácban.
Vegán mac and cheese
A mac and cheese az amerikaiak nagy kedvence. Ez az étel sajtban bővelkedik, de vegán recept szerint is meg lehet alkotni. Az úgynevezett hamis változat rendkívül szaftos, ízletes és gusztusos. Első ránézésre senki nem mondaná meg, hogy ebben a gazdag tésztás fogásban bizony nincs sajt. Helyette sütőtök, kesudió, dijoni mustár és sörélesztő gondoskodik a tökéletes ízélményről.
Téli céklasaláta
A szemet gyönyörködtető céklasaláta ízletes, immunerősítő fogás, igazi vitaminbomba, mely a téli hónapokban különösen jólesik. A könnyen összedobható salátába a cékla mellé répa és hagyma is kerül, na meg vinaigrette. A saláta önmagában is jólesik, és köretként is kínálható zöldséges fasírt vagy sült gomba mellé. Ha szeretnéd, még tartalmasabbá varázsolhatod a salátát, ha keversz hozzá csicseriborsót.
Karfiolsteak fűszervajjal
A gusztusos karfiolsteak fűszervajjal lekenve pirul, ettől lesz ellenállhatatlan, ebbe zöldfűszerek és fokhagyma kerülnek. Ezt a keveréket más zöldségekre is kenheted, ha zöldségsteaket készítenél. Az elkészült finomságot kínálhatod saláta, krumpli, rizs vagy főzelék mellé.
Rozmaringos-fehérbabos ragu
A tápláló rozmaringos-fehérbabos ragu ízletes, kényelmi étel, mely a hideg napokon különösen jólesik. A fogásban a fehérjedús bab a főszereplő, de mellé kerül még krumpli és hagyma is, sőt más zöldségeket is hozzáadhatsz, így még kiadósabb és ízletesebb az étel. Az ízesítésénél a rozmaring, kakukkfű és a dijoni mustár aromája kerül előtérbe. Tálalásnál érdemes friss petrezselyemmel megszórni.
Krumplinudli gombás szósszal
Selymes gombaszósz és házi krumpligombóc kerül a tányérra, ez a csodás fogás hétvégi lakomaként is megállja a helyét. A mentes gombaszósz selymes textúrájáért a növényi főzőkrém felel, különleges ízét a fehérbor, balzsamecet és a tárkony adja. A krumpligombóc több recept szerint kipróbálható, érdemes azonban pirítva elkészíteni, úgy sokkal ízletesebb.
Zöldséges lencseleves
A tápláló lencseleves annyira bőséges, hogy tartalmas egytálételnek is tekinthető. A leves tökéletes választás a hideg napokra, kiadós és átmelegít. A fogás fűszerezését érdemes ízlés szerint alakítani, ha szereted a pikáns ízeket, akkor chilipaprikát feltétlenül adj hozzá! A levest barna vagy zöld lencséből alkosd meg, vöröset vagy sárgát ne használj, mert azok szétfőnek.
Mogyoróvajas zabkása
A csodás mogyoróvajas zabkása napindítónak is tökéletes. Gyorsan összedobható, finom, pénztárcabarát és sokáig ellát energiával. Ezt a finomságot akár jó előre is összekészítheted egy jól zárható dobozban, hűtőben tárolva több napig tárolható. A zabkása fő alkotóelemei a zabpehely, mogyoróvaj és banán, amiből jó érettet használj. Ha szeretnéd, bogyós gyümölcsöket is kínálhatsz mellé.
Rozmaringos édesburgonya-gratin
Az édesburgonya-gratin magában is tökéletes választás, de kínálhatsz mellé sült zöldségeket is. Ez a fogás kicsit olyan, mint egy mindenmentes rakott krumpli. A gratin hagyományosan tejszínnel vagy besamelmártással készül, jó sok sajttal megszórva. A receptben növényi ital és vegán cheddar kap főszerepet.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors