Szuper vietnámi levesezők: Budapesten ezek a kedvenceink
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Levesmániás családból származom, egész gyerekkoromban minden áldott nap ettem levest ebédre
Valószínűleg ez lehet az oka, hogy annyira vonzanak az ázsiai gigantikus, fűszeres, tésztás levesek.
Közülük is a legnagyobb kedvencem a vietnámi pho, amit szerencsére már sok helyen lehet kapni Budapesten, és a sokból számos nagyon jó is. Nem csak engem fertőzött meg az utóbbi években a pho-mánia, ahány helyen voltam, ott kígyózó sorok álltak ebédidőben. Mert a pho nem csak finom, nagyon praktikus étel is, ha egy gyors és olcsó, de laktató ebédre van szükség, különösen télen.
Az eredeti pho tulajdonképpen nem más, mint egy gazdag, lassan főtt marhahúsleves. Mégis egészen különbözik attól az élménytől, amit a mi leveseink nyújtanak. Ez egyrészt amiatt lehet, hogy a levesbe nem csak húst, de sokféle fűszert - gyömbért, csillagánizst, kardamomot, fahéjat, szegfűszeget és halszószt is tesznek. Tálaláskor rizstészta kerül a nagy tányérba, valamint éppen csak rózsaszínra főtt marhahús, és ezután a lényeg: a forró leves és a csúszkáló tészta mellé elképesztően jó kontrasztot képeznek a friss zöldfűszerek, a lime és a csili.
Hogy melyek a legjobb pho lelőhelyek Pesten, nem tudom, de nekem van három kedvencem, amikben még sosem csalódtam, ezek pedig a következők:
Hai Nam
A belvárostól kicsit kieső helyen, a 11. kerület központjában van a Hai Nam Pho bisztró, mégis a legforgalmasabb vietnámi étterem, ahol voltam. Ottlétünk bő félórája alatt legalább háromszor alakult ki kígyózó sor és fogyott le pillanatok alatt, olyan gyorsan pörgött a bolt. De ez egyáltalán nem véletlen, mert nagyon jó itt a leves, egészen más, mint az összes többi, amit valaha kóstoltam Pesten. Itt volt a legmélyebb ízű, érezhetően a leggondosabban elkészített alaplé, amiben elsősorban a hús aromáin volt a hangsúly. Friss csilit és csiliszószt is adnak mellé, szóval ebben az étteremben igazán kiélhetik magukat kapszaicin függők.
Funky Pho
A belvárosi, icipici levesező minimalista, de nagyon kedves hely. Ideális hétköznapi ebédhelyszín. Önkiszolgáló, ezért gyors, és külön nagyon szimpatikus, hogy hangsúlyosan fenntarthatóak, a pálcák sem eldobhatók náluk és semmi nem műanyag. A levesekben nagyon intenzíven érezhetőek a fűszerek, talán itt ettem a legerősebb ízű alaplevet. Más híres ételeik is vannak, például a pacalsalátájuk egészen különleges, szeretjük a tekercseiket is és fontos megjegyezni, hogy van vegán menüjük. Aki pedig szeretne otthon nekivágni a pho készítésnek, beszerezheti a szakácskönyvüket, mert még ilyenük is van.
Dang Muoi
Több helyen is megtalálhatóak Pesten, a Nagymező utcában és az Attila úton is és még legalább három helyen, mi az elsőbe szoktunk menni. Ebben az étteremben nemcsak az a jó, hogy igazán finom a leves, hanem hogy nagyon csöndes, nyugodt, mi voltunk már alvó babával is, de éber gyerekekkel ugyanúgy működik, mert le lehet ülni, van mozgástér, a személyzet pedig nagyon türelmes és kedves. Nem utolsó sorban fontos, hogy itt tálalják a híres-nevezetes “Köszönjük, hogy megetted!” feliratú tányérban a levest.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors