A világ legdrágább kávéjából egy csésze 22.000 forint is lehet - Szomorú a háttere a különleges feketének

kávécover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kopi Luwak a világ legdrágább feketéje, amiről sokan a Bakancslista című filmben hallottak először. A tehetősek körében népszerű kávé a Nagy-Szunda-szigetekről származik, és egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak a folyamat, ami a kávébabbal történik.

Az egzotikus kávé furcsa történettel bír, amire már az elnevezése is utal. A kopi indonéz nyelven kávét jelent, a luwak pedig a pálmasodró neve.

Mi köze a pálmasodrónak a kávéhoz?

A pálmasodró a cibetmacskafélék családjába, a pálmasodróformák alcsaládjába tartozó ragadozó emlős, sűrű erdőkben, magányosan él. Az éjjel aktív állat egyik kedvenc csemegéje a kávébab, amikor az még vörös színben pompázik. A pálmasodró a kávébab puha héját emészti meg, a többi áthalad a bélrendszerén, majd kiüríti.

A cibetmacska örömmel falatozza a kávébabokat, a magokat azonban nem tudja megemészteni, míg az távozik a szervezetéből, egyfajta fermentálás történik, ennek köszönheti különleges, zamatos ízvilágát a kávébab. A luxus kávé alapanyagát tehát az állat ürülékéből nyerik ki, külön erre szakosodott munkások keresik az állat élőhelyén az ürüléket, abból túrják ki, majd alaposan megtisztítják a kávébabot, végül a szokásos módon pörkölik, őrlik és fogyasztják.

kávé2ct

A drága kávékülönlegességből 1 kiló 1320 dollárba, vagyis nagyjából 400.000 forintba kerül, ha csupán egy csészével szeretnénk megkóstolni, az ára körülbelül 75 dollár, vagyis 22.000 forint.

Szomorú, hogy az emberi kapzsiság semminek nem kegyelmez

Azzal nincsen semmi baj, ha az állatok jóízűen elfalatozzák a kávébabokat, aztán végbemegy a fermentálás, majd az emberek az ürülékből kiszedik a kávébabokat, végül elkészítik a különleges kávét - az már gusztus, na meg pénztárca kérdése, ki kér belőle. Sokan azonban a saját érdekeiket és a profitot helyezik előtérbe, így a cibetmacskákat ketrecekben tarják, a szabadságuktól megfosztják, kávébabbal etetik őket, ezzel spórolva meg azt az időt, amíg az ürüléket keresnék. 

kávé5ct

Az elefántok is kávébabot esznek

Észak-Thaiföldön egy olyan elefántrezervátum működik, melynek elsődleges célja, hogy a magatehetetlen, sérült, durva bánásmódban részesült elefántok nyugodt körülmények között élhessenek. Ebben a rezervátumban arabica típusú, gondos válogatáson átesett kávébabokat kapnak az elefántok, a gyomorsavuk lebontja az azokban található proteint, így a végeredmény nem lesz kesernyés, hanem tejcsokoládés, diós ízvilágú lesz, ami árban és minőségben szorosan a cibetmacska mögött lohol.

Az elefántrezervátum igazgatója szerint az elefántokra semmilyen káros hatással nincs az, hogy kávébabot esznek, a nyers babokból a koffein nem szívódik fel. A menhely 8% részesedést kap a kávé forgalmából, az összeget az állatok egészségügyi ellátására fordítják. A Black Ivory kávé egyre népszerűbb a gazdagok körében, még az is megtörténhet, hogy idővel ez lesz a világ legdrágább kávéja.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük