
Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
A yerba mate, a matétea vagy egyszerűen a maté elnevezések mind ugyanarra a serkentő hatású italra utalnak, amely pozitív egészségügyi hatásait csak az elmúlt években kezdték igazán felfedezni.
A dél-amerikai törzsek már évszázadok óta fogyasztják a matét, és máig az istenek ajándékának tartják – nem ok nélkül. Pozitív egészségügyi hatásai lenyűgözőek: ötvözi a kávé élénkítő és a tea antioxidáns tulajdonságait, és a csokoládé nyújtotta eufória érzését is megtapasztalhatod általa – felesleges kalóriák nélkül.
Így készül a maté
A tea az Argentínában, Brazíliában, Chilében, Paraguayban és Uruguayban őshonos yerba mate (Ilex paraguariensis) cserje tűz felett szárított, egészen apróra darabolt leveleiből és száraiból készül. A teafüvet hagyományosan a szintén maté nevű kiszárított lopótökbe, fából faragott vagy öblös kerámiacsészébe teszik, és kétszeres mennyiségű 75-80 Celsius-fokos vízzel leforrázzák.
A már-már rituálészerű teafogyasztás elengedhetetlen részét képezi a bombilla is, azaz egy speciális szívószál, amely szűrő is egyben. Ugyanazt a teafüvet többször is felhasználják, így egész nap kéznél lehet a koffein-utánpótlás. A kesernyés ital tejjel, mézzel, citrommal vagy más teafűvel is kombinálható.

Ezért fogyaszd rendszeresen
Élénkítő hatású
A yerba maténak a kávéhoz képest alacsonyabb a koffeintartalma, a zöld teához képest viszont magasabb: egy bögrében kb. 80 milligramm koffein található. A kávéval ellentétben azonban kevésbé savképző hatású, így fogyasztása nem vált ki túlzott gyomorsavtermelést.
A koffein mellett ugyanakkor teobromin és teofillin is található benne (akárcsak a teában és a kakaóban), és nemcsak élénkítő, koncentrációt segítő, hanem energiafokozó hatású is: növeli a sportteljesítményt, segítségével pedig edzés közben több kalóriát és zsírt égethetsz el.

Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag
A matétea egy sor értékes tápanyagot – vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst – tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak a kalcium, a magnézium, a kálium, a vas, a foszfor, a szelén, a cink és a mangán, valamint az A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- és B5-vitaminok. Antioxidánsokban is bővelkedik: legnagyobb mennyiségben egy klorogénsav nevű vegyületet tartalmaz, amely főként a zöld kávébabban és a zöld teában található – a yerba matéban azonban mindkettőnél magasabb, 92 mg/gramm mennyiségben. Ahhoz azonban, hogy értékes tápanyagtartalmát megőrizze, a teafüvet maximum 80 fokos vízzel szabad leforrázni.
Serkenti az anyagcserét
Mivel erős élénkítő és serkentő hatású, ezért fogyókúra esetén is bevethető. A maté népszerűségét többek között annak a tulajdonságának köszönheti, hogy képes segíteni a fogyásban: késlelteti a gyomorban található tápanyagok kiürülését, így tovább tart a teltségérzet, közvetett módon pedig a nassolás utáni vágyat is csökkenti. Rendszeres fogyasztása ugyanakkor csökkentheti a vércukorszintet, és akár az inzulinrezisztencia kezelésében is hatékony lehet – ezt a tulajdonságát is többek között a már említett magas klorogénsav-tartalmának köszönheti.

Fontos a mértékletesség
Mivel erős serkentő hatású, ezért a kávéhoz vagy fekete teához hasonlóan csak mértékkel fogyaszd. A napi ajánlott mennyiség belőle 3 csészényi, viszont kerüld abban az esetben, ha érzékeny vagy a koffeinre, mert álmatlanságot, heves szívdobogást, remegést vagy hasmenést okozhat. Akkor is kerüld, ha magas vérnyomásban szenvedsz, vagy szívbetegséggel, esetleg fekéllyel kezelnek.
Fotók: Getty Images