Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Yerba-mate-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A yerba mate, a matétea vagy egyszerűen a maté elnevezések mind ugyanarra a serkentő hatású italra utalnak, amely pozitív egészségügyi hatásait csak az elmúlt években kezdték igazán felfedezni.

A dél-amerikai törzsek már évszázadok óta fogyasztják a matét, és máig az istenek ajándékának tartják – nem ok nélkül. Pozitív egészségügyi hatásai lenyűgözőek: ötvözi a kávé élénkítő és a tea antioxidáns tulajdonságait, és a csokoládé nyújtotta eufória érzését is megtapasztalhatod általa – felesleges kalóriák nélkül.

Így készül a maté

A tea az Argentínában, Brazíliában, Chilében, Paraguayban és Uruguayban őshonos yerba mate (Ilex paraguariensis) cserje tűz felett szárított, egészen apróra darabolt leveleiből és száraiból készül. A teafüvet hagyományosan a szintén maté nevű kiszárított lopótökbe, fából faragott vagy öblös kerámiacsészébe teszik, és kétszeres mennyiségű 75-80 Celsius-fokos vízzel leforrázzák.

A már-már rituálészerű teafogyasztás elengedhetetlen részét képezi a bombilla is, azaz egy speciális szívószál, amely szűrő is egyben. Ugyanazt a teafüvet többször is felhasználják, így egész nap kéznél lehet a koffein-utánpótlás. A kesernyés ital tejjel, mézzel, citrommal vagy más teafűvel is kombinálható.

A speciális szívószál szűrő is egyben.

Ezért fogyaszd rendszeresen

Élénkítő hatású

A yerba maténak a kávéhoz képest alacsonyabb a koffeintartalma, a zöld teához képest viszont magasabb: egy bögrében kb. 80 milligramm koffein található. A kávéval ellentétben azonban kevésbé savképző hatású, így fogyasztása nem vált ki túlzott gyomorsavtermelést. 

A koffein mellett ugyanakkor teobromin és teofillin is található benne (akárcsak a teában és a kakaóban), és nemcsak élénkítő, koncentrációt segítő, hanem energiafokozó hatású is: növeli a sportteljesítményt, segítségével pedig edzés közben több kalóriát és zsírt égethetsz el.

A teafüvet a mate nevű kiszárított lopótökbe, fából faragott vagy öblös kerámiacsészébe teszik.

Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag

A matétea egy sor értékes tápanyagot – vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst – tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak a kalcium, a magnézium, a kálium, a vas, a foszfor, a szelén, a cink és a mangán, valamint az A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- és B5-vitaminok. Antioxidánsokban is bővelkedik: legnagyobb mennyiségben egy klorogénsav nevű vegyületet tartalmaz, amely főként a zöld kávébabban és a zöld teában található – a yerba matéban azonban mindkettőnél magasabb, 92 mg/gramm mennyiségben. Ahhoz azonban, hogy értékes tápanyagtartalmát megőrizze, a teafüvet maximum 80 fokos vízzel szabad leforrázni.

Serkenti az anyagcserét

Mivel erős élénkítő és serkentő hatású, ezért fogyókúra esetén is bevethető. A maté népszerűségét többek között annak a tulajdonságának köszönheti, hogy képes segíteni a fogyásban: késlelteti a gyomorban található tápanyagok kiürülését, így tovább tart a teltségérzet, közvetett módon pedig a nassolás utáni vágyat is csökkenti. Rendszeres fogyasztása ugyanakkor csökkentheti a vércukorszintet, és akár az inzulinrezisztencia kezelésében is hatékony lehet – ezt a tulajdonságát is többek között a már említett magas klorogénsav-tartalmának köszönheti.

A yerba mate a cserje tűz felett szárított, apróra darabolt leveleiből és száraiból készül.

Fontos a mértékletesség

Mivel erős serkentő hatású, ezért a kávéhoz vagy fekete teához hasonlóan csak mértékkel fogyaszd. A napi ajánlott mennyiség belőle 3 csészényi, viszont kerüld abban az esetben, ha érzékeny vagy a koffeinre, mert álmatlanságot, heves szívdobogást, remegést vagy hasmenést okozhat. Akkor is kerüld, ha magas vérnyomásban szenvedsz, vagy szívbetegséggel, esetleg fekéllyel kezelnek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon