Amellett, hogy finom, gyulladáscsökkentő és vízhajtó is – Ezért érdemes zellert fogyasztani
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A zeller nemcsak finom, hanem egészséges is, mindegy, hogy gumós vagy angol zeller, bármelyiket is választod, remekül fel tudod majd használni minden részét a konyhában.
A zeller jótékony tulajdonságait már az ókori görögök is ismerték, anyagcserezavarok kezelésénél alkalmazták, de még számtalan más célra is használták. Annyira nagy becsben tartották a növényt, hogy az atlétikai versenyek győztesei virág helyett zellercsokrot kaptak.
A kedvelt zöldség rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen C-, B6-, K- és A-vitaminban bővelkedik. Levele illóolajat tartalmaz, hatóanyagai miatt immunerősítő is. Hazánkban a gumós-, halványító- és a metélőzeller a legelterjedtebb.
Nézzük meg kicsit jobban, miért is érdemes fogyasztani ezt a csodálatos, aromákban gazdag zöldséget.
Gyulladáscsökkentő és baktériumölő
A zellerben rengeteg antioxidáns található, így gyulladáscsökkentő hatással is bír, épp ezért különféle betegségek megelőzése érdekében is ajánlott a rendszeres fogyasztása. Baktériumölő hatása miatt segít megszüntetni a kellemetlen leheletet, érdemes zellerdarabot rágcsálni, ha esetleg szuvas fogad van.
Vizelethajtó
Vizelethajtó hatással is bír, a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően segít fenntartani a húgyhólyag egészségét, illetve eltávolítja a húgysavat. Antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért képes leküzdeni a gombás fertőzéseket és vírusokat.
Nyugtató
Mivel rengeteg magnéziumot tartalmaz, elűzi az álmatlanságot, nyugtató hatású, ezért érdemes illóolaj formájában is alkalmazni.
A látás és a bőr szépségének megőrzésében is segít
A zellerben lévő A-vitamin hozzájárul a szem egészségéhez, egy gumó fedezi a napi szükséges mennyiséget. Antioxidáns és E-vitamin-tartalma miatt hidratálja a bőrt, megvédi az ártalmas külső környezeti hatásoktól, késlelteti az öregedést.
Kordában tartja a vérnyomást
Káliumtartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást, a fenolftalein nevű anyag izomlazító hatására kevesebb nyomás nehezedik a vérerekre. Szintén a fenolftaleinnek köszönhetően csökkenti a szervezetben jelenlévő rossz koleszterint.
Diétához is ajánlott
Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendbe is ajánlott beépíteni, aktív sportolóknak is érdemes gyakran fogyasztaniuk.
Az emésztésnek is jót tesz
Enyhíti a menstruációs panaszokat, hasfájás, puffadás és még az enyhe migrén ellen is hatásos lehet.
Bármennyire finom és egészséges, vannak, akiknél allergiás reakciót válthat ki, ezért, aki tudja magáról, hogy érzékeny a zöldségre, kerülje, de vesebetegeknek sem ajánlott a fogyasztása.
Felhasználása
Jótékony hatását nyersen fejti ki leginkább, például salátába rejtve vagy smoothie-ként fogyasztva. Nagy előnye, hogy főzve sem veszít sokat a tápanyagtartalmából, így bátran tedd például levesekbe, főzelékekbe, mártások és húsok mellé, tényleg nagyon változatos ételek készíthetőek belőle.
Fotók: Getty Images