A cékla krémleves szexi, finom, és állati jól néz ki
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokan nem szeretik a céklát, ami hiba. Nekem például meggyőződésem, hogy ez csak azért lehet így, mert nem adtak a céklának elég esélyt. Ami, lássuk be, nem olyan meglepő: a legtöbben csak ecetes saláta formájában találkoztak vele, pedig valójában csodálatosan sokoldalú étel.
Ráadásul gyönyörű színe van, ilyet szinte csak festeni lehet, pedig ez a rögvalóság: a cékla szép étel. A belőle készült krémleves pedig még szebb, sőt, akár túlfűtöttnek is nevezhetnénk, ha nem ételről lenne szó. Ha értitek, mire gondolok.
Krémlevest készíteni mindig hálás feladat: csak bele kell tenni a fazékba a megtisztított hozzávalókat, jól megfőzni, majd simára turmixolni némi tejszínnel vagy tejföllel együtt. A fehér hozzávaló egyébként még jobban kiemeli a cékla gyönyörű bíbor színét, még közelebb hozza a szívünkhöz.
Ellenpólus: a feta
Ebben az ételben a cékla ízét almával egészítjük ki, ami kissé édeskéssé teszi a levest. Hogy ezt ellensúlyozzuk, a levesbetét sós-savanykás feta sajt lesz. És, hogy mit csinálj a maradék fetával? Hát tedd el fűszeres olívaolajba!
Cékla krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab cékla
- 5 dekagramm vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1.5 liter víz vagy alaplé
- 1 darab krumpli
- 1 darab savanykás alma
- 1 ízlés szerint só&bors
- 150 mililiter tejföl
- 10 dekagramm feta
- 1 opcionáls pirított magok
Elkészítés:
A vajon megdinszteljük a hagymát. Felöntjük vízzel vagy alaplével, és beletesszük a megtisztított, darabokra vágott céklát és krumplit.
Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek, beletesszük a kockára vágott almát is. Szerecsendióval fűszerezzük.
Amikor minden megpuhult, beletesszük a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk.
Levesbetétnek fetát adunk, de pirított magvakkal (tökmag, stb) is gazdagíthatjuk.
Fotó: Shutterstock