A crème caramelt nem lehet elkapkodni, de minden ráfordított percet megér
Esős nyári napra kiváló program

5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem kimondottan gyorsan elkészíthető, cserében viszont egyszerű, mégis kifinomult  és nagyszerű édesség a crème caramel. És ahogy elnézzük ezt az idei nyarat, nemcsak belefér, de egyenesen szükségünk van rá, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és amíg a lakás ablakán kinézve az esőt bámuljuk, a sütő ablakán benézve viszont a crème caramelünk látványával vigasztalódjunk.

Tej, cukor, tojás - és már véget is ért a crème caramel hozzávalóinak a listája. Ennyi kell hozzá, meg néhány kis felfújt forma, amiben megsütjük a folyadékot, hogy könnyű, remegős pudingfélévé álljon össze, amit körülölel a folyékony karamell.

Először a karamellt kell elkészíteni, ami nem egy ördöngösség, de azért pár dologra nem árt odafigyelni. Az egyik, hogy a serpenyő, amiben karamellizáljuk a cukrot, ne legyen vastag falú, hogy amikor úgy érezzük, célba ért a cukor, már ne forrósítsa tovább az edény alja, nehogy megégjen.

Türelem

A másik pedig, hogy egyáltalán nem kell kevergetni. Elég, ha a vízbe nagyjából egyenletesen beleszórjuk a cukrot, és csak várunk, várunk, és figyelünk. Így lesz jó csomómentes és homogén a karamell. Ezt öntjük az edények aljába, majd erre jön a tojásos tejkrém, amit összesütünk-gőzölünk a sütőben. Azután csak várunk és várunk, míg a végén megkapjuk a jól megérdemelt édességünket. A türelem próbája, de megéri.

Crème caramel

creme caramel

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 teáskanál A karamellhez: víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 deciliter A pudinghoz: tej
  • 4 darab tojás
  • 12 dekagramm cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Serpenyőbe tesszük a vizet és a cukrot, és feltesszük a hőforrásra, alacsony hőfokon. Nem piszkáljuk. Ha elérte a sötétbarna színt (nem túl sötét barnát), levesszük a hőforrásról, és elosztjuk 4 felfújtas tálkában.
Bekapcsoljuk a sütőt, felmelegítjük 175 fokra.

Felforraljuk a tejet, beletesszük a vaníliakivonatot.

Egy tálban összekeverjük a tojásokat és a cukrot, majd folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a forró tejhez.

Ezt az elegyet elosztjuk szépen a karamellás tálkákba, majd beállítjuk őket egy tepsibe, amit félig töltöttünk vízzel.

Betesszük a tepsit a sütőbe, és nagyjából egy órán át, légkeverés nélkül sütjük. Akkor van kész, amikor a széle barnulni kezd, és már nem folyós az állaga, hanem besűrűsödött.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd hűtsük tovább hűtőszekrényben, ez olyan 2 órát fog igénybe venni.

Tálaláskor vágjuk körbe az edény szélénél a krémet, és borítsuk kistányérra.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon