A crème caramelt nem lehet elkapkodni, de minden ráfordított percet megér
Esős nyári napra kiváló program
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kimondottan gyorsan elkészíthető, cserében viszont egyszerű, mégis kifinomult és nagyszerű édesség a crème caramel. És ahogy elnézzük ezt az idei nyarat, nemcsak belefér, de egyenesen szükségünk van rá, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és amíg a lakás ablakán kinézve az esőt bámuljuk, a sütő ablakán benézve viszont a crème caramelünk látványával vigasztalódjunk.
Tej, cukor, tojás - és már véget is ért a crème caramel hozzávalóinak a listája. Ennyi kell hozzá, meg néhány kis felfújt forma, amiben megsütjük a folyadékot, hogy könnyű, remegős pudingfélévé álljon össze, amit körülölel a folyékony karamell.
Először a karamellt kell elkészíteni, ami nem egy ördöngösség, de azért pár dologra nem árt odafigyelni. Az egyik, hogy a serpenyő, amiben karamellizáljuk a cukrot, ne legyen vastag falú, hogy amikor úgy érezzük, célba ért a cukor, már ne forrósítsa tovább az edény alja, nehogy megégjen.
Türelem
A másik pedig, hogy egyáltalán nem kell kevergetni. Elég, ha a vízbe nagyjából egyenletesen beleszórjuk a cukrot, és csak várunk, várunk, és figyelünk. Így lesz jó csomómentes és homogén a karamell. Ezt öntjük az edények aljába, majd erre jön a tojásos tejkrém, amit összesütünk-gőzölünk a sütőben. Azután csak várunk és várunk, míg a végén megkapjuk a jól megérdemelt édességünket. A türelem próbája, de megéri.
Crème caramel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 teáskanál A karamellhez: víz
- 4 evőkanál cukor
- 5 deciliter A pudinghoz: tej
- 4 darab tojás
- 12 dekagramm cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt, felmelegítjük 175 fokra.
Felforraljuk a tejet, beletesszük a vaníliakivonatot.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat és a cukrot, majd folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a forró tejhez.
Ezt az elegyet elosztjuk szépen a karamellás tálkákba, majd beállítjuk őket egy tepsibe, amit félig töltöttünk vízzel.
Betesszük a tepsit a sütőbe, és nagyjából egy órán át, légkeverés nélkül sütjük. Akkor van kész, amikor a széle barnulni kezd, és már nem folyós az állaga, hanem besűrűsödött.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd hűtsük tovább hűtőszekrényben, ez olyan 2 órát fog igénybe venni.
Tálaláskor vágjuk körbe az edény szélénél a krémet, és borítsuk kistányérra.
Fotó: Shutterstock