A káposztás tészta porcukorral és borssal az igazi
Mikor ettél utoljára káposztás tésztát? Ha régen, az hiba

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annak idején, a főiskolai kolesz menzáján abszolút kedvencünk volt a káposztás tészta. Nem, mintha mást nem tudtak volna főzni, sőt, egyenesen elkényeztettek minket, a vörösboros marhapörkölttől a frissen, trappistából sütött rántott sajtig minden volt, azóta is visszasírjuk.

A káposztás tésztát viszont tényleg mindennél jobban készítették. Természetesen már az átadópultnál elkezdtük egymás tányérját figyelni, hogy mit kér hozzá: borsot-e, vagy porcukrot, és végtelen humorforrás volt, ha fiúk cukrosan kérték, mert az szerintünk olyan ovis.

Mert a káposztás tésztát természetesen porcukorral ÉS borssal kell enni! A tésztát pedig nemcsak úgy kifőzzük, hanem előtte jól megpirítjuk a sütőben, ettől lesz olyan ellenállhatatlanul finom sült íze.

A káposztát pedig nyugodtan áttolhatjátok a kutteren, én sem szoktam másképp, teljesen felesleges erőfeszítés a sajtreszelővel bohóckodni. A lényeg, hogy párolás előtt eresszen egy kis levet a sótól, és természetesen megfelelő mennyiségű karamellre dobjuk rá, amit a végén még tetézünk porcukorral. Meg borssal.

Káposztás cvekedli

káposztás tészta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 csomag tészta (fodros nagykocka, vagy bármi más, amivel szeretjük)
  • 1 darab fejeskáposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

A száraztésztát betesszük a sütőbe, és kicsit megsütjük, amíg itt-ott piros színt nem kap.

Közben áttoljuk a kutteren a káposztát, vagy apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Lényeg, hogy a végén pici legyen. Megsózzuk.

Egy fazékban vagy serpenyőben, amibe a végén minden belefér, olajat hevítünk, és karamellizáljuk rajta a cukrot.

Közben feltesszük forrni a tészta főzővizét.

Amikor már szép barna a karamell, rádobjuk a káposztát, és kevergetés mellett megpároljuk. Nem kell megijedni, ha a karamell cukorkává áll össze, majd feloldódik.

A megsütött tésztát beledobjuk a forró vízbe, és megfőzzük.

Ha kész a tészta, leszűrjük. Ekkorra elvileg a káposzta is puhára párolódott. Ráöntjük a tésztát a káposztára, jól összekeverjük, és kész is a káposztás tészta.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük