A legőszibb süti a sütőtökös muffin, készíts te is!
Fahéjjal a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Előfordult már, hogy nagy lazán megsütöttél egy tököt, majd másnap még mindig ott árválkodott néhány szelet, mert senkinek sem kellett? Ilyenkor kell sütőtökös muffint készíteni, egyrészt, mert finom, másrészt mert az élelmiszerpazarlás csúnya dolog.
A sütősök az új padlizsán, a következő hetekben sütőtökös receptekkel fogunk elárasztani benneteket. Használjátok bátran ezt a szép, finom és egészséges termést, és egyben örüljetek az ősznek. Mert akkor is itt van, ha nem örültök neki, szóval.
Természetesen sütőtökös muffint úgy is lehet készíteni, hogy direkt erre a célra sütöd meg a tököt. Lehet, de senki se csinálja így, mert a muffin hagyományosan az a sütemény, amit öt perc alatt dob össze az ember, és ebbe nem fér bele a hosszas tök sütögetés. Úgyhogy maradék sütőtökből dolgozunk.
Van másik jó lehetőség is
Vagy, ha annyira nem bírsz ellenállni, akkor ne szórakozz a sütéssel, hanem a kockára vágott, hámozott tököt főzd meg kevés vízben, ez általában nem is tart tovább negyed óránál. Ezzel a módszerrel is finom, édes és puha tökpürét nyersz, és bár a sütőben sült tök karamellizálódik, így plusz ízt ad a sütinek, reménykedjünk benne, hogy a hozzáadott cukor és fahéj megoldja a kérdést.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók 12 adaghoz
- 25 dekagramm sütőtök pépesítve
- 2 darab tojás
- 8 dekagramm puha vaj
- 15 dekagramm liszt
- 15 dekagramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tökpürét simára keverjük a tojással és a vajjal. Ez lehet korábban megsütött tök, vagy kockára vágott, és vízben megfőtt sütőtökből is.
Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzákeverjük az elegyített nedveseket.
Egy muffinsütő tepsit kibélelünk muffin kapszlikkal (én szilikont használok, mert az nem jár szeméttel, bármennyiszer újrahasználható, és tutira nem ragad bele a süti), és megtöltjük őket a masszával.
Betoljuk a sütőbe, és tűpróbáig sütjük.
Fotó: Shutterstock