A szőlő a legjobb alapanyag, süssél belőle sütit!
Sem hámozni, sem magozni nem kell

9
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mindig örülünk neki, amikor végre megjelenik a piacon a szőlő, de általában nem az jut róla eszünkbe, hogy milyen szuper sütiket fogunk belőle sütni. Lássuk be, a szőlőt, úgy ahogy van, szőröstül-bőröstül felfaljuk.

Pedig a szőlő kiválóan alkalmas mindenféle süteménybe, sőt, jutalomjáték, elmondom miért: mert nem kell sem hámozni, sem magozni. Egyszerűen csak leszedjük a fürtről a szemeket, és már mehet is a sütibe. Ha nagyon akkurátusak vagyunk, ketté is vághatjuk őket, de ez már tényleg a luxusok luxusa.

Ráadásul, mivel jó sok fajta létezik - roppant tudománytalan kategorizálás szerint - van például a muskotályos, vagy az olyan karakteres illatú, mint az Othelló (tudjátok, az az apró, lila, hamvas szemű, aminek az ízéről a kékszőlős italok bukéját próbálják szintetikus úton belőni), a végeredmény, vagyis a süti mindig kicsit másféle, és ettől izgalmas lesz.

Szőlészeti gasztrotrükkök

Akármilyen szőlőnk is legyen, alkalmas lesz sütibe. Ha nagyon nem bírod elviselni a szőlőmagot (ami egyébként egészséges, van benne egy csomó tápanyag, egészben lenyelve pedig szuper ballasztanyag), akkor válassz magtalan fajtát, a piacon engedik megkóstolni, szupermarketben pedig rá van írva. Minden esetre, találomra kicsit szurkáld meg a szemeket felhasználás előtt, hogy jobban kieresszék magukból az édes szőlőlevet, bele a sütibe.

Szőlős-diós sütemény

szőlős süti

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 50 dekagramm szőlő (többféle is lehet vegyesen)
  • 10 dekagramm vaj
  • 12 dekagramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 25 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 10 dekagramm durvára darált dió
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vanília más formában)
  • 2 deciliter tej
Recept idők

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és a vaníliakivonatot, és ezzel is jól kikeverjük.

Egy tálban összekeverjük a szárazakat, és hozzászitáljuk a nedves keverékünkhöz. Jól összeforgatjuk csomómentesre, a végén a tejjel lazítjuk. A diónak csak a kétharmadát használjuk fel a masszába.

Kivajazunk-lisztezünk egy tortaformát, és beleöntjük a masszát. Beledobáljuk a félbevágott vagy megszurkált szőlőszemeket is.

A tetejét megszórjuk a maradék dióval, és betoljuk a sütőbe. Tűpróbáig sütjük. Szeletelés előtt megvárjuk, míg kissé kihűl.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon