A szőlő a legjobb alapanyag, süssél belőle sütit!
Sem hámozni, sem magozni nem kell
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
Mindig örülünk neki, amikor végre megjelenik a piacon a szőlő, de általában nem az jut róla eszünkbe, hogy milyen szuper sütiket fogunk belőle sütni. Lássuk be, a szőlőt, úgy ahogy van, szőröstül-bőröstül felfaljuk.
Pedig a szőlő kiválóan alkalmas mindenféle süteménybe, sőt, jutalomjáték, elmondom miért: mert nem kell sem hámozni, sem magozni. Egyszerűen csak leszedjük a fürtről a szemeket, és már mehet is a sütibe. Ha nagyon akkurátusak vagyunk, ketté is vághatjuk őket, de ez már tényleg a luxusok luxusa.
Ráadásul, mivel jó sok fajta létezik - roppant tudománytalan kategorizálás szerint - van például a muskotályos, vagy az olyan karakteres illatú, mint az Othelló (tudjátok, az az apró, lila, hamvas szemű, aminek az ízéről a kékszőlős italok bukéját próbálják szintetikus úton belőni), a végeredmény, vagyis a süti mindig kicsit másféle, és ettől izgalmas lesz.
Szőlészeti gasztrotrükkök
Akármilyen szőlőnk is legyen, alkalmas lesz sütibe. Ha nagyon nem bírod elviselni a szőlőmagot (ami egyébként egészséges, van benne egy csomó tápanyag, egészben lenyelve pedig szuper ballasztanyag), akkor válassz magtalan fajtát, a piacon engedik megkóstolni, szupermarketben pedig rá van írva. Minden esetre, találomra kicsit szurkáld meg a szemeket felhasználás előtt, hogy jobban kieresszék magukból az édes szőlőlevet, bele a sütibe.
Szőlős-diós sütemény
Hozzávalók 8 adaghoz
- 50 dekagramm szőlő (többféle is lehet vegyesen)
- 10 dekagramm vaj
- 12 dekagramm cukor
- 2 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dekagramm durvára darált dió
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vanília más formában)
- 2 deciliter tej
Elkészítés:
A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és a vaníliakivonatot, és ezzel is jól kikeverjük.
Egy tálban összekeverjük a szárazakat, és hozzászitáljuk a nedves keverékünkhöz. Jól összeforgatjuk csomómentesre, a végén a tejjel lazítjuk. A diónak csak a kétharmadát használjuk fel a masszába.
Kivajazunk-lisztezünk egy tortaformát, és beleöntjük a masszát. Beledobáljuk a félbevágott vagy megszurkált szőlőszemeket is.
A tetejét megszórjuk a maradék dióval, és betoljuk a sütőbe. Tűpróbáig sütjük. Szeletelés előtt megvárjuk, míg kissé kihűl.
Fotó: Shutterstock