A világ legjobb májkréme otthon készül, és olyan egyszerű, hogy el sem hiszed!
Ez az, amit mi prémium májkrémnek nevezünk!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minek készítenénk otthon májkrémet, amikor annyifélét lehet kapni a boltokban? Ezt a kérdést egészen addig teszi csak fel magának az ember, amíg először meg nem csinálja a saját verzióját, utána már pont az inverzét firtatja: hogy lehet megenni a bolti máj krémet? Így jártunk, de nem bánom.
Ha te is a mániákus címkeböngészők közé tartozol - vagyis, szépen fogalmazva, szereted tudni, hogy mit teszel a testedbe, és ez csak akkor derül ki, ha figyelmesen átolvasod az összetevők kilométeres listáját - akkor tudod, hogy a készen kapható májasok között már prémiumnak számít az, ami 25 százalékban tartalmaz májat. Tudom, ez bizonyos szempontból abszurd, mégsem szokatlan húzás a korszerű élelmiszeripar részéről.
Sőt, a hústartalomhoz simán hozzászámolják a sertéshúst, a bőrkét, az ipari szalonnát is, és ha ezeknek az aránya eléri a hetven százalékot, már egészen jónak tartják a terméket. Hát... én azért nem érem be ennyivel, főleg, amióta egy különösen nihilista délelőttömön megcsináltam a saját májkrémemet.
Így néz ki a konfitált máj pépesítés előtt. Fotó: Belső Olga
Az történt ugyanis, hogy elfogyott a kedvenc csirkésemnél a mellfilé, és végső elkeseredésemben vásároltam tőle öt csirkemájat. Azóta is örülök, hogy a kakasherét akkor még nem mertem bevállalni. A szíveket levágtam a májról, úgyhogy aznap a macskának is ünnep volt, majd szépen lehártyáztam. Mármint a májat, nem a macskát.
Aztán annyi kacsazsírban, amennyi ellepi (amit szintén a csirkésnél szereztem be, mert mondta, hogy vigyek azt is, a fejembe lát, hogy mit akarok vele), feltettem konfitálni, vagyis nagyon-nagyon lassú tűzön hőkezelni a májakat. Ez ment vagy háromnegyed órán át, akkor elzártam a gázt, és hagytam kissé kihűlni.
Akkor úgy gondoltam, hogy egy életem, egy halálom, most kipróbáljuk, hogy milyen a csirkemájkrém akkor, ha nem tömjük tele fűszerekkel, meg semmivel, hanem meghagyjuk a saját ízét. Azóta így készül nálunk a házi májkrém. Az összetevők listája rekord rövid lett: 50 százalék csirkemáj, 50 százalék kacsazsír, kevés só, és kész.
A konfitálás egyébként azért a tökéletes módszer a májkrém elkészítéséhez, mert még véletlenül sem fog megkeményedni a máj, vagyis a májkrém pépesítés után tényleg finom, homogén, tökéletes krém lesz, és nem lesznek benne darabok egyáltalán. Próbáljátok ki ti is, nem bánjátok meg!
Fotó: Shutterstock
Csirkemájkrém
Hozzávalók 8 adaghoz
- 5 darab csirkemáj
- kacsa vagy libazsír ugyanannyi, amennyi a máj súlya
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A májat (a nem tetsző részeket eltávolítjuk róla), lemérjük, majd feltesszük lassú tűzön konfitálni ugyanannyi zsírban, mint amennyi a máj súlya.
Nagyjából 3/4 óra alatt el is készül, ez biztos
Levesszük a hőforrásról, hagyjuk kissé kihűlni.
Az egészet átöntjük a kutterbe (késes robotgép), és pépesre daráljuk. Közben sózzuk ízlés szerint.
Hát, nagyjából ennyi is. Gusztusos üvegbe zárjuk, és már mehet is a hűtőbe.