Ajvár, humusz, padlizsánkrém: 7 mártogatós képpel és recepttel
A zamatos zöldségekből készült mártogatósok a legfinomabbak.
Legyen az padlizsánkrém, zakuszka vagy annak egyszerűbb változata, az ajvár, mind jól jönnek azokban az időkben, amikor a nyári sütések vagy nyaralások hangulatára vágyunk, és falatoznánk valami füstös aromájú finomságot.
Ahogy az első kettőnél, úgy az ajvár esetében is lényeges, hogy a zöldségeket tűzön vagy parázson süsd, hiszen a füst legalább annyira fontos „hozzávaló”, mint az összes többi. Az elkészült zöldségkrémet mártogatósként, húsok mellé vagy kenyérre kenve is fogyaszthatod.
Mossuk meg a paprikákat és a padlizsánokat, és sütőrácson, tűz felett, időnként megforgatva süssük meg őket. Akkor jók, ha a héjuk enyhén megfeketedett és elkezdett leválni a zöldséghúsról.
A megsült zöldségeket helyezzük egy tálba, sózzuk le őket, majd ha kellően kihűltek, szedegessük le a héjukat. Ha szükséges, öblítsük le őket, hogy ne maradjon rajtuk elszenesedett héjdarabka.
Az egészet pürésítsük le, vagy daraboljuk őket nagyon apróra.
A fokhagymát zúzzuk össze, 1-2 perc alatt dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a többi hozzávalót, és alacsony hőfokon főzzük őket 20-30 percig.
Porciózzuk őket befőttesüvegekbe, zárjuk le, majd száraz dunsztban hűtsük ki.
Tipp: ha szeretnéd fokozni a wow-hatást, akkor a receptben megadotthoz képest jóval több csípőst is tehetsz az ajvárba.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu