Fehér BBQ szósz, avagy Alabama – Grillhúsok ínycsiklandó kísérője
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Az Alabama-szósznak több mint húszféle változatát olvastam már, tényleg nincsen egységes receptje, de talán nem is baj - így szabadon lehet variálni az alapanyagokat, majd eldönteni, melyik a szívünknek legkedvesebb verzió.
Számomra a lent olvasható recept az abszolút nyerő: majonéz, mustár, torma és fűszerek alkotják. Végtelenül egyszerű, mégis nagyszerű szósz, amely mindenhez jól passzol.
Felhasználása
Alapvetően grillezés közben használják, a sütés vége előtti percekben kenik a húsra. Azonban, ha mégsem így fogyasztanánk, akkor mártogatósnak is tökéletes, a meggrillezett részeket tunkoljuk a fehér szószba. Halak, sült húsok mellé is jó választás, sőt, salátadresszingként is felhasználható.
Tudom, hogy mindig ismétlem magam, de majonézből tényleg érdemes házit használni, illetve, ha mártogatósnak készítenénk és könnyedebbre szeretnénk, akkor helyettesítsük a majonéz felét görög joghurttal.
Alabama BBQ szósz
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 bögre majonéz
- 0.25 bögre almaborecet
- 1 evőkanál mustár
- 2 teáskanál torma
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
- 0.25 teáskanál fokhagymapor
- 0.25 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
Egy kisebb tálban alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Tegyük légmentesen zárt edénybe vagy üvegbe a szószt, hűtőben egy hétig eláll.
Fotó: Getty Images