Isteni belga gofri házilag: a liège-i recept foszlós vajas tésztával készül
A sok vaj és a jégcukor a belga gofri titka, előbbitől nagyon puha lesz a tészta, utóbbitól pedig ropog a külseje.
Mi sem jobb egy édes, meleg reggelinél, hát még akkor, ha pillanatokon belül készen van. A kevert tésztájú gofri kicsik és nagyok kedvence, az alaprecept is isteni, de rengetegféleképpen lehet felturbózni.
Az almás-fahéjas változat illatos, isteni, tápláló, ráadásul a gyümölcsnek hála sokkal puhább és szaftosabb lesz a tészta. Az almát nem szükséges meghámozni, csak alaposan mosd meg és nagy lyukú reszelőn reszeld le. A cukor mennyiségét ízlés szerint és a gyümölcs édességétől függően adagold.
A kész gofrit aztán kínálhatod simán, porcukorral meghintve, mézzel nyakon öntve, fahéjas szórással, tejszínhabbal, de még vaníliasodó is készülhet mellé.
Az almát alaposan mossuk meg, reszeljük le.
A lisztet, cukrot, sütőport, sót, fahéjat keverjük össze egy tálban. Egy másikban a tojást, tejet, olvasztott vajat, vaníliát és a reszelt almát. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat.
Vajazzuk vagy olajozzuk ki a gofrisütőt, forrósítsuk fel. A sütő méretének megfelelően adagoljuk a tésztát (kb. 2 evőkanálnyi egy adag), majd addig süssük, míg mindkét fele aranybarna nem lesz.
Fahéjas cukorral megszórva, vagy tejszínhabbal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu